Rancangan Trump dicabar

SAN FRANCISCO, 17 Mei – Presiden Donald Trump bertindak cepat untuk membelanjakan berbilion dolar untuk membina tembok di sempadan Mexico dengan wang yang diperoleh di bawah deklarasi kecemasan negara, namun beliau mesti mendapatkan kebenaran daripada mahkamah terlebih dahulu.

Hari ini, seorang hakim persekutuan di Oakland, California, akan menimbang hujah-hujah dalam dua kes yang berusaha menyekat Rumah Putih daripada membelanjakan wang Jabatan Pertahanan dan Perbendaharaan untuk pembinaan tembok.

California dan 19 negeri lain mengemukakan satu tindakan guaman; Kelab Sierra dan Gabungan Komuniti Sempadan Selatan, diwakili oleh Kesatuan Kebebasan Awam, mengemukakan tindakan guaman lain.

Semalam, hakim persekutuan di ibu negara menimbang satu bidaan oleh Dewan Perwakilan AS untuk menghalang Trump daripada membelanjakan mana-mana wang Jabatan Pertahanan untuk pembinaan tembok sempadan.

Menghadapi risiko adalah wang berbilion dolar yang akan membenarkan Trump mencatat kemajuan besar berdasarkan janji kempennya untuk penggal kedua.

Pencabar presiden berkata deklarasi kecemasan adalah satu usaha tidak sah yang tidak mengendahkan Kongres, yang membenarkan perbelanjaan yang jauh lebih rendah untuk tembok daripada yang diingini oleh Trump. Trump menerima kelulusan kongres sebanyak AS$1.375 bilion untuk menamatkan penutupan kerajaan selama 35 hari pada 15 Februari tetapi mengisytiharkan darurat pada masa yang sama. Rumah Putih berkata ia telah mengenal pasti AS$8.1 bilion yang boleh dibelanjanya.

Tindakan Trump adalah ‘bersamaan dengan rampasan kuasa perundangan Kongres yang mencabul prinsip pemisahan kuasa yang termaktub dalam Perlembagaan,’ tulis peguam negara. – AP

Dalam gambar fail bertarikh 5 April 2019, Presiden Donald Trump mengambil bahagian dalam mesyuarat mengenai imigresen dan keselamatan sempadan di Stesen Rondaan Sempadan Calexico AS di Calexico, Calif. Hakim persekutuan di California kelmarin menimbang satu cabaran kepada pelan Presiden Donald Trump untuk menggunakan berbilion dolar daripada jabatan Pertahanan dan Perbendaharaan untuk membina tembok sempadan dengan Mexico. – AP