Rashford bakal terima doktor kehormatan termuda

MANCHESTER, 15 JULAI – Penyerang Manchester United, Marcus Rashford akan menjadi individu termuda untuk menerima gelaran doktor kehormatan dari Universiti Manchester kerana usahanya berkempen mengumpul dana dalam menentang kemiskinan kanak-kanak.

Rashford yang berusia 22 tahun memaksa kerajaan bulan lalu dengan menulis surat terbuka kepada penggubal undang-undang untuk meminta pembatalan keputusannya untuk tidak memberikan baucar makan percuma kepada sekolah anak-anak yang memerlukan di luar musim persekolahan.

“Kami masih memiliki jalan yang panjang dalam memerangi kemiskinan kanak-kanak di negara ini,” kata Rashford.

“Tetapi menerima pengiktirafan dari bandar itu bermaksud kami menuju ke arah yang benar dan itu sangat bermakna. Terima kasih kepada Universiti Manchester,” tambahnya.

Pemain kelahiran dari Manchester itu mengatakan keluarganya bergantung pada makanan sekolah percuma ketika dia membesar di sana.

Selama wabak COVID-19, dia bekerjasama dengan program kemiskinan dan makanan amal FareShare untuk membantu mengumpulkan 20 juta pound (AS$25 juta), yang mampu memberikan 3.9 juta makanan untuk diagihkan kepada orang-orang yang memerlukan setiap minggu. – AFP

“Marcus adalah seorang pemuda yang luar biasa dengan bakatnya dan semangat yang luar biasa yang menjangkau jauh di luar bidang bola sepak,” kata Profesor Nancy Rothwell, presiden dan naib canselor Universiti Manchester.

“Usahanya untuk kebajikan dan kempennya yang terkenal akan bukan sahaja membantu banyak orang muda di seluruh bandar kita sendiri, tetapi di seluruh negara.” – AFP

Aksi Marcus Rashford ketika mengawal bola semasa perlawanan EPL antara Manchester United dan Southampton di Stadium Old Trafford, Manchester, pada 13 Julai. Rashford akan menjadi individu termuda menerima gelaran doktor kehormatan dari Universiti Manchester .- AP