Thursday, June 1, 2023
34.6 C
Brunei

  -

  Rasuah: Rayuan bekas penjawat awam ditolak

  Oleh Ak Zaki Kasharan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 21 MAC – Mahkamah Tinggi hari ini telah menolak rayuan bekas seorang penjawat awam terhadap hukuman yang dijatuhkan ke atasnya berkaitan rasuah.

  Mahkamah Majistret menjatuhkan hukuman penjara setahun terhadap bekas pegawai kakitangan Gred 2 di Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU), Mohd Shah Nurul Ridzuan bin Haji Maiddin.

  Pada 20 Oktober 2021, perayu pertama kali didakwa menerima wang suapan, dan pertuduhan di bawah Seksyen 165 Kanun Keseksaan atas kesalahan penjawat awam memperoleh barang berharga tanpa pertimbangan.

  Dia menafikan kedua-dua pertuduhan, tetapi sebelum perbicaraan dimulakan, perayu mengaku bersalah terhadap pertuduhan rasuah.

  Timbalan Pendakwa Raya Rozaimah Abdul Rahman yang menjalankan pendakwaan dan sebagai responden dalam rayuan itu mendedahkan Biro Mencegah Rasuah (BMR) mendapati Mohd Shah Nurul Ridzuan menerima $1,000 sebagai dorongan untuk mempercepatkan proses pembayaran kerja tambahan Power Point di Unit Perumahan Aras 2, Bangunan Lama, KHEU pada 28 Jun 2016.

  Kontraktor telah memberitahu defendan untuk menukar sebahagian wang tunai kepada baucar hadiah untuk diberikan kepada pekerja lain di Unit Kewangan Bahagian Bangunan dan Penyelenggaraan di kementerian itu.

  Defendan mengaku telah mengambil $500, manakala baki wang itu digunakan untuk membeli baucar hadiah kedai serbaneka, yang diberikannya kepada rakan sekerja dan bekas teman wanitanya.

  Peguam Sheikh Noordin Sheikh Mohammad, yang mewakili perayu di Mahkamah Majistret dan semasa rayuan itu, membantah keputusan mahkamah dalam menjatuhkan hukuman penjara setahun.

  Peguam itu mengakui hukuman biasa dalam keadaan kes sedemikian adalah hukuman penjara, bagaimanapun, beliau menegaskan mahkamah gagal mengenal pasti ‘keadaan luar biasa’ yang mewajarkan perintah percubaan atau denda.

  Ini adalah fakta perayu mengaku bersalah, tidak mempunyai rekod jenayah, jumlah $1,000 yang terlibat adalah ‘agak kecil’, persetujuannya untuk memberikan keterangan terhadap tertuduh bersamanya dan kelewatan membawa kes ke mahkamah.

  Peguam itu juga merujuk kepada beberapa kes undang-undang.

  Ketua Hakim Negara, Dato Seri Paduka Steven Chong meneliti perkara yang dibangkitkan oleh peguam bela yang membawa kepada keputusannya untuk menolak permohonan itu.
  Ketua Hakim Negara berkata, mahkamah menjatuhkan hukuman mendapati kes perayu diburukkan kerana dia penjawat awam.

  Ketua Hakim Negara seterusnya menegaskan faktor yang memburukkan adalah bahan penting dalam kes itu, tetapi rujukan majistret adalah salah kerana perayu hanyalah seorang penyelia dan bukan pemilik kontrak.

  Bagaimanapun, Ketua Hakim Negara tidak bersetuju dengan kehadiran ‘keadaan luar biasa’ untuk mewajarkan perintah percubaan atau denda.

  Mahkamah Tinggi seterusnya mengulangi bahawa jumlah itu secara relatifnya kecil, tetapi bukan tidak ketara.

  “Kelakuan perayu menghakis keyakinan orang ramai yang sepatutnya membawa kepada hukuman penjara yang betul,” pandangan Ketua Hakim Negara.

  Mahkamah juga berkata terdapat kelewatan untuk membawa kes ke mahkamah selama lima tahun daripada kesalahan dilakukan, tetapi sebaik sahaja perayu didakwa perbicaraan ditetapkan untuk bermula dalam tempoh tujuh bulan.

  Undang-undang kes yang dirujuk oleh peguam itu melibatkan individu dan tidak nampak relevan untuk mempertimbangkan keadaan dalam kes perayu.

  Ketua Hakim Negara juga berkata bahawa majistret telah mengambil titik permulaan yang sesuai iaitu penjara setahun enam bulan, tetapi memberi diskaun dan menjatuhkan hukuman penjara setahun.

  Ketua Hakim Negara menolak rayuan itu kerana melihat bahawa pengurangan itu wajar dalam memberi pertimbangan kepada pengakuan bersalah perayu, kelewatan membawa kes ke mahkamah dan hukuman penjara setahun tidak keterlaluan dan tidak salah pada dasarnya.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jentera pelancar udara Korea U jatuh ke Laut Kuning

  SEOUL, 31 MEI – Korea Utara menembak apa yang didakwanya sebagai ‘jentera pelancar angkasa lepas’ ke arah selatan hari ini, namun jatuh ke Laut...
  - Advertisment -