Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Rasulullah qudwah terbaik umat Islam

  Oleh Yusrin Junaidi – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 17 SEPT – Program Malam Munajat anjuran Kementerian Hal Ehwal Ugama minggu ini telah diisikan dengan tazkirah yang menyentuh mengenai sifat-sifat Rasulullah SAW dan menjadikannya sebagai guru utama serta merupakan qudwah (ikutan) yang terbaik setiap orang Islam.

  Tazkirah bertajuk ‘Habibi Muhammad SAW Guru Kita’ itu disampaikan oleh Raes Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan (KUPU SB), Dr Haji Adanan bin Haji Basar dari Surau KUPU SB.

  “Sebagai umat Islam, kita hendaklah menunjukkan rasa kasih kita kepada Rasulullah SAW iaitu dengan mengikut sunnah dan ajaran Baginda,” ujar Dr Haji Adanan.

  Malam Munajat siri ke-103 berkenaan adalah bersempena memperingati Ulang Tahun Pelaksanaan Pendidikan Ugama Formal ke-67 dan memperingati Hari Keputeraan Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW yang disambut pada setiap 12 Rabiulawal.

  Turut hadir ialah Menteri Hal Ehwal Ugama, Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Ustaz Haji Awang Badaruddin bin Pengarah Dato Paduka Haji Awang Othman.

  Yang Berhormat Menteri Hal Ehwal Ugama bersama antara yang mengikuti program secara maya. – Gambar serahan KHEU

  Acara itu turut mengundang tetamu khas iaitu Yang Dipertua Persatuan Bekas Guru-Guru Ugama (PERGA), Haji Abdul Rahim bin Haji Gantang yang juga memimpin bacaan Sayyidul Istighfar dan Surah Al-Fatihah dari Surau Sekolah Ugama Arab Menengah Perempuan Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha, Kampung Katok. Turut serta ialah ahli-ahli PERGA.

  Turut mengimarahkan acara ialah para pengajar dan penuntut KUPU SB, tenaga-tenaga akademik Sekolah Ugama Kampung Bukit, Tutong; Sekolah Ugama Bokok, Temburong dan Sekolah Arab Temburong, ahli-ahli jawatankuasa takmir dan jemaah dari beberapa buah masjid dan surau di seluruh negara di samping warga kerja Kementerian Hal Ehwal Ugama dan jabatan-jabatan di bawahnya bersama keluarga dari kediaman masing-masing.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Iran ketatkan kawalan ke atas sekolah antarabangsa

  TEHRAN, 4 OKT - Ia merupakan permulaan penggal baharu di Iran tetapi tahun ini ia menyayat hati bagi pelajar di sekolah antarabangsa selepas keputusan...