Ratu Elizabeth galak orang ramai ambil vaksin untuk perlindungan

LONDON, 26 FEB – Ratu Elizabeth II mendorong orang ramai untuk mendapatkan vaksin COVID-19, dengan mengatakan ‘suntikan itu cepat, tidak berbahaya dan akan membantu melindungi orang lain daripada penyakit itu’.

Dalam sidang video dengan pegawai yang bertanggung jawab untuk mengeluarkan vaksin, ratu Britain berusia 94 tahun itu membandingkan usaha yang dilakukan dalam kempen vaksinasi nasional Britain dengan cara orang bekerja bersama semasa Perang Dunia II.

“Baiklah, setelah anda mendapat vaksin, anda tahu, anda dilindungi, dan pada pendapat saya, ia sangat penting,” kata ratu itu dalam video yang disiarkan hari ini. “Dan setakat yang saya ketahui ia tidak berbahaya, sangat cepat dan saya mendapat banyak surat daripada orang-orang yang sangat terkejut dengan betapa mudahnya diberi vaksin.” Ratu juga menekankan fakta bahawa diberi vaksin membantu melindungi semua orang, bukan hanya orang yang mendapat suntikan.

“Jelas sukar bagi orang, jika mereka tidak pernah mendapat vaksin, kerana mereka harus memikirkan orang lain berbanding diri mereka sendiri,” katanya.

Kira-kira 18 juta orang telah diberi vaksin di UK, tetapi kebimbangan berterusan bahawa beberapa kumpulan yang paling berisiko, seperti orang kulit hitam dan Asia dan anggota kumpulan minoriti lain, ragu-ragu untuk mendapatkan suntikan.

Walaupun ratu telah mengumumkan pemvaksinannya lebih awal, komennya semasa sidang video dengan pemimpin kesihatan yang dirakam pada Selasa lalu akan memberi keyakinan kepada lebih ramai orang yang mungkin ragu-ragu dan meyakinkan lagi dengan pengakuan ratu Elizabeth itu.

Presiden Perancis Emanuel Macron menimbulkan keraguan bulan lalu mengenai keberkesanan vaksin Oxford-AstraZeneca yang dikembangkan di Britain, dengan alasan kekurangan data mengenai keberkesanannya pada orang tua. Macron sejak itu mengatakan pihak berkuasa kesihatan Eropah telah menjamin vaksin itu ‘selamat dan cekap’.

Ratu dan suaminya, Putera Philip, 99, menerima dos pertama vaksin mereka bulan lalu.

Sidang video dengan pegawai kesihatan minggu ini menunjukkan ratu terus menjalankan tugasnya walaupun Philip masih dirawat dan berehat di Hospital King Edward VII dalam apa yang disebut oleh pegawai kerajaan sebagai langkah berjaga-jaga. Istana Buckingham mengatakan pada Selasa bahawa beliau sedang dirawat kerana jangkitan. – AP

Gambar fail pada 15 Oktober lalu, Ratu Elizabeth II ketika mengunjungi Makmal Sains dan Teknologi Pertahanan (DSTL) di Porton Down, England. Ratu Elizabeth II mendorong orang ramai mendapatkan vaksin COVID-19, dengan mengatakan suntikan itu cepat, tidak sakit dan akan membantu melindungi orang lain daripada penyakit itu. – AP