Monday, March 27, 2023
28.8 C
Brunei

-

Ratu Elizabeth II mungkin terlepas pembukaan parlimen

LONDON, 24 MAC – Ratu Elizabeth Kedua mungkin terlepas pembukaan parlimen negeri tradisional Britain buat kali ketiga sepanjang 70 tahun pemerintahannya selepas kerajaan hari ini menetapkan tarikhnya pada 10 Mei.

Ratu berusia 95 tahun itu secara tradisinya membentangkan program perundangan kerajaan semasa Ucapan Ratu, dalam satu majlis yang dipenuhi dengan kemegahan dan peraduan.

Tetapi Istana Buckingham berkata berikutan pengumuman tarikh oleh pejabat Perdana Menteri Boris Johnson bahawa “kehadirannya akan disahkan dalam masa terdekat”.

Baginda, yang berusia 96 tahun bulan depan, berada dalam keadaan kesihatan yang lemah sejak menghabiskan malam yang tidak dijadualkan di hospital Oktober lalu dan telah mengurangkan tugasnya atas arahan doktor.

Baginda sebahagian besarnya mengehadkan tugasnya kepada pertemuan dengan diplomat asing dan menarik diri daripada perkhidmatan Hari Komanwel awal bulan ini, yang sepatutnya menjadi kepulangannya ke acara awam besar.

Ratu telah merasmikan semua parlimen kecuali dua kali sepanjang 70 tahun pemerintahannya. Baginda merindui acara itu pada tahun 1959 dan 1963 ketika dia hamil dengan bakal putera Andrew dan Edward.

Upacara itu, yang disaksikan oleh ahli Dewan Pertuanan yang tidak dipilih dalam jubah cerpelai dan rakan sejawat mereka yang dipilih dari Dewan Rakyat, melibatkan perarakan dan pakaian diraja termasuk Mahkota Negara Diraja.

Permaisuri, ditemani pada tahun-tahun sebelumnya oleh mendiang suaminya Putera Philip, atau baru-baru ini oleh anak sulungnya dan pewaris Putera Charles, dibawa ke parlimen dengan menaiki kereta kuda.

Tetapi itu mungkin di luar persoalan, memandangkan Baginda telah mengadu masalah mobiliti dan dilihat menggunakan tongkat.

Media Britain melaporkan Ratu telah menggunakan kerusi roda.

Charles mungkin akan menggantikan jika ibunya tidak dapat hadir acara itu.

Downing Street berkata ucapan itu akan menggariskan “rancangan kerajaan untuk mengembangkan ekonomi kita, mengurangkan kos sara hidup, menjadikan jalanan kita lebih selamat dan membersihkan tunggakan COVID”.

Acara awam dirancang untuk menandakan Jubli Platinumnya selama 70 tahun di atas takhta dari 2 hingga 5 Jun.– AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -