Ratusan belon udara warnai langit New Mexico

ALBUQUERQUE – Ratusan belon udara panas dengan pelbagai corak berwarna-warni terbang di langit biru baru-baru ini di bandar terbesar New Mexico, memulakan acara tahunan selama sembilan hari yang dibatalkan tahun lalu kerana wabak COVID-19.

Acara tersebut adalah yang pertama dari lima acara yang dijadualkan untuk Albuquerque International Balloon Fiesta, yang menarik pengunjung dari seluruh dunia.

Pesta 2020 dibatalkan sebagai langkah berjaga-jaga terhadap penyebaran COVID-19.

Penganjur mengatakan lebih 540 belon telah didaftarkan untuk acara tahun ini. Festival 2019 menarik hampir 600 belon dari seluruh AS dan 17 negara lain.

Penganjur acara mengatakan bahawa mereka tidak akan memeriksa kad vaksinasi tetapi langkah berjaga-jaga diambil untuk menjaga penjarakan sosial dan menyediakan akses ke stesen pensanitasi tangan dan stesen cuci tangan.

Tempat makan dalaman untuk juruterbang belon dan VIP telah dibatalkan.

Lebih daripada 80 belon yang datang dalam bentuk hiasan atau kartun khas akan dikeluarkan di seluruh kawasan pelancaran, kata jurucakap pesta Tom Garrity.

Acara yang dijadualkan termasuk paparan ukiran gergaji, persembahan bunga api, penerjun udara, persembahan pentas muzik dan kumpulan mariachi turut berlangsung. – AP

Antara belon udara di sepanjang Albuquerque International Balloon Fiesta 2021 pada 2 Oktober lalu, di Albuquerque, N.M. – AP