Ratusan bermalam di stesen kereta api

BORDEAUX, 31 OGOS – Ratusan pelancong bermalam di kereta api TGV berkelajuan tinggi di Perancis setelah mengalami kerosakan elektrik yang sepatutnya tiba di destinasi seterusnya kelmarin, hampir sehari lewat.

Kereta api dari Hendaye di sempadan Sepanyol ke Paris, membawa sekitar 1,000 orang pada akhir musim cuti, dijadualkan tiba di ibu negara Perancis pada petang kelmarin setelah perjalanan selama lima jam.

Tetapi ia berhenti di wilayah Landes yang masih jauh sebelum sampai ke Bordeaux kerana berturut-turut mengalami masalah elektrik, kata pengendali nasional SNCF.

Penumpang kemudian dipindahkan ke kereta api lain untuk membawa mereka menuju ke Bordeaux pada tengah malam dan penumpang sampai ke Paris pada lewat pagi hari ini, tambahnya.

Penumpang dari dua kereta api lain juga terjejas dan SNCF menjanjikan bayaran balik tiga kali ganda daripada harga tiket asal, dengan mengatakan siasatan penuh akan mengetahui punca masalah. – AFP

Para pelancong menunggu kereta api beroperasi di stesen kereta api Bordeaux St-Jean di Bordeaux, selatan Perancis, setelah ratusan penumpang terkandas di stesen kereta api di wilayah itu berikutan gangguan elektrik. – AFP