Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Ratusan burung yang sangat terancam dikesan di Sungai Kuning China

  ZHENGZHOU, 22 SEPT – Sebanyak 236 burung bunting dada kuning, spesies burung yang hampir pupus, telah dilihat di kawasan tanah lembap di sepanjang Sungai Kuning di Wilayah Henan, tengah China, menurut sebuah rizab alam semula jadi tempatan.

  Ia merupakan data pemantauan tertinggi bagi populasi burung bunting dada kuning yang dikumpulkan di kawasan tanah lembap itu sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kata penyelidik di pusat pentadbiran Mengjin di rizab alam semula jadi negara Sungai Kuning Henan.

  Spesies yang dahulunya sangat banyak itu diklasifikasikan sebagai ‘Kurang Bimbang’ mengikut kriteria Senarai Merah Kesatuan Pemuliharaan Alam Semula Jadi Antarabangsa (IUCN) sebelum tahun 2004.

  Walau bagaimanapun, ia telah dinaikkan taraf kepada terancam kritikal pada tahun 2017 disebabkan oleh pemburuan berlebihan.

  Burung langka itu, juga dikenali sebagai Emberiza aureola, berada di bawah perlindungan negara kelas pertama di China, kata Guo Zhun dari pusat itu.

  “Burung adalah ‘barometer’ ekologi tanah lembap. Pada tahun-tahun sebelumnya, populasi burung bunting dada kuning dilihat sekitar 100 ekor setiap tahun, tetapi tahun ini populasi telah meningkat dengan ketara,” kata Guo, sambil menambah bahawa kemunculan berskala besar daripada spesies yang terancam kritikal juga membantu membuktikan persekitaran kawasan tanah lembap yang selamat, sesuai dan baik. – Xinhua

  Gambar Xinhua
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...