Saturday, October 1, 2022
29 C
Brunei

Ratusan gadis dirogol, cacat berpanjangan di Ethiopia

-

ADDIS ABABA, 11 OGOS – Pasukan Ethiopia dan Eritrea telah merogol ratusan wanita dan gadis semasa perang Tigray, menyebabkan beberapa orang menjadi hamba seksual dan cacat, kata Amnesty International dalam sebuah laporan hari ini.

Berdasarkan hasil wawancara dengan 63 orang yang terselamat, laporan itu memberi gambaran baharu mengenai bencana yang telah disiasat oleh pegawai penguatkuasa Ethiopia, dengan sekurang-kurangnya tiga askar disabitkan dan 25 yang lain didakwa.

Beberapa mangsa yang terselamat mengatakan bahawa mereka telah dirogol secara berkumpulan sambil ditawan selama berminggu-minggu. Yang lain menggambarkan dirogol di hadapan ahli keluarga mereka.

Dan ada yang melaporkan mempunyai objek termasuk kuku dan kerikil yang dimasukkan ke dalam kemaluan mereka, “menyebabkan kecacatan yang berpanjangan dan mungkin tidak dapat diperbaiki”, kata Amnesty.

“Sudah jelas bahawa rogol dan keganasan seksual telah digunakan sebagai senjata perang untuk menimbulkan kerosakan fizikal dan psikologi yang berpanjangan pada wanita dan gadis di Tigray,” kata setiausaha agung Amnesty, Agnes Callamard.

“Ratusan telah dianiaya dengan kejam yang bertujuan untuk menjatuhkan maruah dan tidak berperikemanusiaan.

“Keparahan dan skala kejahatan seksual yang dilakukan sangat mengejutkan, sama dengan jenayah perang dan kemungkinan kejahatan terhadap kemanusiaan.”

Ethiopia Utara telah dilanda perang sejak November setelah Perdana Menteri Abiy Ahmed, pemenang Hadiah Nobel Keamanan 2019, menghantar pasukan ke Tigray untuk menggulingkan parti pemerintah wilayahnya, Tigray People’s Liberation Front (TPLF). – AFP

Wanita dan kanak-kanak kelihatan seperti memasak di luar khemah di sebuah perkhemahan untuk pelarian Ethiopia di kampung Basinga di daerah Basunda, wilayah Gedaref timur Sudan. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -