Wednesday, February 1, 2023
32.3 C
Brunei

-

Ratusan syiling emas purba lesap dalam 9 minit

BERLIN, 24 NOV – Pencuri yang menceroboh muzium selatan Jerman telah mencuri ratusan syiling emas purba dalam masa sembilan minit tanpa mencetuskan bunyi penggera, kata pegawai hari ini, dalam petanda lanjut bahawa rompakan itu adalah kerja penjenayah terancang.

Polis telah melancarkan pemburuan antarabangsa untuk pencuri dan barang rampasan mereka, yang terdiri daripada 483 syiling Celtic dan segumpal emas yang ditemui semasa penggalian arkeologi berhampiran bandar Manching masa kini pada tahun 1999.

Timbalan ketua Pejabat Polis Jenayah Negeri Bavaria, Guido Limmer pada Selasa, pukul 1:17 pagi menggambarkan bagaimana kabel dipotong di hab telekomunikasi kira-kira satu kilometer (kurang satu batu) dari Muzium Celtic dan Roman di Manching, menjejaskan rangkaian komunikasi di rantau ini.

Sistem keselamatan di muzium itu merekodkan bahawa pintu dibuka pada 1:26 pagi dan bagaimana pencuri meninggalkan tempat itu pada jam 1:35 pagi, kata Limmer. Dalam sembilan minit itulah penjenayah telah memecahkan kabinet pameran dan merampas harta karun itu.

Limmer berkata terdapat persamaan antara rompakan di Manching dan kecurian permata yang tidak ternilai di Dresden dan syiling emas besar di Berlin dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Kedua-duanya telah dipersalahkan kepada keluarga jenayah yang berpangkalan di Berlin.

“Sama ada terdapat kaitan yang kami tidak boleh katakan,” tambahnya. “Hanya setakat ini: kami berhubung dengan rakan sekerja untuk menyiasat semua sudut yang mungkin.”

Menteri sains dan seni Bavaria, Markus Blume, berkata bukti menunjukkan ia adalah kerja jenayah yang profesional. – AP

Syiling Treasure Celtic dipamerkan di Muzium Celtic dan Roman tempatan di Man-ching, Jerman. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -