Sunday, September 24, 2023
27.8 C
Brunei

  -

  Ratusan teksi terbang akan dibina di Ohio

  COLUMBUS, OHIO, 18 SEPT – Lembah sungai Ohio tempat Wright Brothers meneroka penerbangan manusia akan segera menghasilkan pesawat elektrik canggih yang boleh terbang dan mendarat secara menegak, berdasarkan perjanjian yang diumumkan hari ini antara negeri tersebut dan Joby Aviation Inc.

  “Apabila awda bercakap mengenai teksi udara, itulah masa depan,” kata Gabenor Republik, Mike DeWine, kepada The Associated Press. “Kami dapati itu sangat menarik, bukan hanya bagi pekerjaan langsung dan tidak langsung yang akan diwujudkan, tetapi seperti maklumat, iaitu merupakan isyarat kepada rakyat bahawa Ohio sedang melihat ke masa depan. Ia perkara besar bagi kami.”

  Di seluruh dunia, pesawat berlepas dan mendarat secara menegak elektrik atau eVTOL mula menjadi trend, walaupun masih terdapat pertanyaan mengenai tahap bunyi bising dan permintaan cas.

  Namun, pemaju berkata pesawat-pesawat itu semakin menghampiri hari apabila mereka akan menyediakan alternatif yang meluas untuk membawa individu atau kumpulan kecil dari atas bangunan atau tempat letak kereta ke destinasi mereka, sambil mengelakkan lalu lintas yang sesak di bawah.

  Keputusan Joby untuk menempatkan kemudahan pengeluaran berskala pertama di sebuah tapak seluas 140 ekar di Lapangan Terbang Antarabangsa Dayton, memenuhi dua dekad penyediaan yang telah dilakukan oleh pemimpin negeri ini, kata Naib Gabenor Republik, Jon Husted. Perlu diingat, tapak tersebut berhampiran Pangkalan Tentera Udara Wright-Patterson dan ibu pejabat Makmal Penyelidikan Tentera Udara Amerika Syarikat. – AP

  Gambar pesawat prototaip pra-pengeluaran Joby di landasan ujian penerbangan syarikat di Marina, Calif. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...