Sunday, June 4, 2023
24 C
Brunei

  -

  Rawatan laser, haiwan peliharaan hidup mewah di Korea

  Gambar ANN/Korean Herald

  SEOUL – Menikmati hidangan lengkap dan rawatan kulit laser di pakar dermatologi mewah seperti sesuatu yang luar biasa dari kehidupan sangat kaya.

  Di Korea Selatan, ini merupakan kenyataan bagi beberapa haiwan peliharaan paling bertuah di negara itu.

  Rawatan laser mewah

  La Peau Claire, sebuah klinik kulit yang terletak di Cheongdam-dong yang mewah di Seoul, menyediakan perkhidmatan rawatan laser untuk kucing dan anjing. Klinik tersebut, yang dibuka bulan lalu, merupakan pelopor dalam industri dermatologi haiwan peliharaan di Korea.

  Ia merupakan klinik doktor haiwan pertama yang merawat masalah kulit haiwan peliharaan dan keadaan alahan dengan laser. Semasa menerima rawatan, kucing dan anjing memakai cermin mata pelindungan laser berbentuk seperti hati dan bunga untuk melindungi mata haiwan tersebut.

  Pemilik dapat menyaksikan haiwan peliharaan mereka menerima rawatan atau menunggu di luar dengan secawan kopi percuma.

  Seekor anjing peliharaan menerima rawatan kulit laser di La Peau Claire di Cheongdam, Seoul.
  Seekor kucing peliharaan menerima rawatan kulit laser di La Peau Claire di Cheongdam, Seoul.

  Anjing menikmati hidangan penuh mereka di Pet Dining Mamma di Songpa-gu, timur Seoul.

  Rawatan utama La Peau Claire dipanggil rawatan dual laser, yang digunakan untuk mengurangkan tindak balas alahan. Ia berharga 245,000 won (AS$182.56) untuk pakej lima sesi. Rawatan itu menggunakan laser yang biasa digunakan oleh pakar dermatologi untuk merawat masalah kulit manusia, termasuk jerawat. Bayaran tambahan mungkin dikenakan untuk konsultasi peribadi dan ujian alahan.

  Permintaan untuk terapi laser haiwan semakin meningkat di Amerika Syarikat (AS) sejak beberapa tahun kebelakangan ini, menurut Persatuan Hospital Haiwan Amerika, satu-satunya organisasi akreditasi untuk rumah sakit haiwan peliharaan di AS dan Kanada.

  “Secara tradisinya, anjing dan kucing akan diberi salap dan pil untuk merawat tindak balas alahan pada kulit atau untuk masalah kulit yang lain,” kata Ketua Pegawai Eksekutif dan doktor haiwan La Peau Claire, Lee Tae-hyun kepada The Korea Herald dalam temu bual 24 April.

  “Terapi laser merupakan rawatan yang agak baharu yang dapat menggantikan ubat tradisional, dengan kesan sampingan yang lebih sedikit,” tambah Lee.

  Itulah sebabnya pemilik Hero, Bichon Frize berusia 2 tahun dengan alahan kulit, datang ke klinik.

  “Kadang-kadang, salap ini mempunyai steroid di dalamnya dan saya mahu Hero menerima rawatan yang lebih selamat dan lebih bebas risiko,” kata pemiliknya, yang tidak ingin namanya disebutkan.

  “Saya fikir pemilik haiwan peliharaan di Korea sanggup membelanjakan lebih banyak wang untuk rawatan jika mereka membantu haiwan kesayangan mereka sembuh dengan lebih cepat.”

  Hidangan lengkap

  ‘Omakase,’ gaya makan Jepun di mana pelanggan menyerahkan pemilihan hidangan sepenuhnya kepada tukang masak, menjadi popular di Korea. Pencinta haiwan bertanya, mengapa tidak untuk anjing?

  Mamma Makan Haiwan Peliharaan di Songpa-gu, timur Seoul, menawarkan tiga hidangan gaya omakase untuk tetamunya pada harga bermula 23,000 won.

  Apabila anjing memasuki restoran, haiwan tersebut duduk di meja di sebelah pemiliknya.

  Tiga hidangan kursus, yang disediakan oleh cef pada hari kunjungan wartawan The Korea Herald, terdiri daripada hidangan sup labu atau tomato, diikuti dengan daging kanggaru, daging kuda atau lembu yang dihias dengan baik, dan puding blueberry sebagai pencuci mulut. Semua ramuan diuji selamat untuk anjing, jelas cef itu.

  Semasa haiwan peliharaan makan, rakan manusia haiwan itu juga boleh makan. Tetapi bagi mereka, ia adalah hidangan tunggal, kebanyakannya Itali yang biasanya lebih murah daripada makan malam penuh anjing.

  “Semakin ramai orang datang ke res-toran itu,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Woof & Meow, Lee Yuni syarikat induk tempat itu.

  “Kami menyediakan kira-kira 40 hidangan untuk anjing setiap minggu dan bilangannya telah meningkat dengan ketara sejak kami membuka restoran pada 2021. Pandangan orang ramai untuk menyediakan barangan dan makanan mewah untuk haiwan kesayangan mereka telah berubah dengan pantas di Korea.”

  High1 Resort, yang terletak di wilayah Gangwon, juga menyajikan omakase untuk anjing.

  Hidangan lima hidangan berharga 35,000 won dan termasuk bahan-bahan mewah seperti abalon.

  Berbelanja dengan haiwan peliharaan

  Dermatologi haiwan peliharaan dan makan omakase menunjukkan trend yang semakin meningkat ke arah memanjakan haiwan peliharaan di Korea Selatan. Pasaran mewah bagi haiwan peliharaan dijangka berkembang, dengan lebih ramai rakyat Korea berminat untuk menyediakan perkhidmatan yang lebih pantas dan lebih baik untuk rakan haiwan mereka, kata pengamal pasaran.

  Menurut Institut Ekonomi Luar Bandar Korea yang bersekutu dengan kerajaan, saiz industri berkaitan haiwan peliharaan negara itu kini bernilai 4.6 trilion won, tetapi dijangka akan meningkat kepada 6 trilion won menjelang 2027. –ANN/Korean Herald

  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Punca kemalangan kereta api India dikenal pasti

  NEW DELHI, 4 JUN - Menteri Kereta Api India berkata hari ini bahawa punca dan orang yang bertanggungjawab terhadap nahas kereta api yang paling...
  - Advertisment -