RCEP buka peluang pembangunan perniagaan Vietnam

HANOI – Hampir tiga bulan selepas Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) berkuat kuasa, banyak perusahaan Vietnam berkata mereka telah mendapat manfaat daripada perjanjian perdagangan terbesar dunia yang melibatkan pasaran gergasi China.

“Sejak RCEP berkuat kuasa pada 1 Januari, terdapat beberapa faedah untuk pengeksport Vietnam seperti syarikat kami,” kata Ta Ngoc Hung, ketua pegawai eksekutif (CEO) di Vinapro, pengeluar dan pengeksport pertanian Vietnam kepada Xinhua baru-baru ini.

Pertama, prosedur eksport kepada ahli RCEP telah dipermudahkan. Sebagai contoh, kini pengeksport hanya perlu melengkapkan Sijil Asal (CO) elektronik dan bukannya salinan cetak seperti sebelum ini.

“Ini sangat mudah untuk pengeksport dan pembeli, kerana prosedur CO dahulu memakan masa,” kata ahli perniagaan itu sambil menambah perusahaan Vietnam boleh menggunakan sepenuhnya e-dagang untuk mencapai negara-negara RCEP.

Kedua, bersama-sama dengan tarif yang menggalakkan untuk pengeksport, pembeli atau pengimport kini juga boleh ditawarkan lebih banyak insentif di bawah perjanjian itu. Ini membantu menurunkan harga jualan produk, bermakna barangan dari negara seperti Vietnam menjadi lebih murah untuk pelanggan Cina di China.

Para pekerja memproses ikan untuk dieksport di sebuah kilang di wilayah An Giang, Vietnam. – Xinhua
Petani menuai padi di sawah di daerah Vi Thuy, wilayah Hau Giang di Delta Mekong, Vietnam. – Xinhua
Gambar fail bertarikh 14 Dis 2021 menunjukkan kenderaan menunggu untuk melepasi pelabuhan Mong Cai International Border Gate di sempadan China-Vietnam di bandar Mong Cai, Vietnam. – Xinhua
Kelihatan seorang petani memeriksa buah naga di ladangnya. – Xinhua

“Selain itu, dengan kesedaran tentang RCEP, pelanggan tempatan cenderung untuk mencubanya, atau mengutamakan produk dari negara anggota perjanjian itu, bermakna akses pasaran yang lebih baik untuk syarikat seperti kami,” kata Hung.

Untuk meraih pelbagai peluang daripada RCEP, Vinapro terus mempromosikan eksport barangan seperti kacang gajus, lada dan kayu manis ke China, sebuah pasaran gergasi dengan lebih 1.4 bilion pengguna, terutamanya melalui saluran rasmi.

Pada masa yang sama, Vinapro mengukuhkan penyertaan dalam pameran di China dan Korea Selatan, katanya, sambil menyatakan mereka telah mendaftar untuk Ekspo Import Antarabangsa China (CIIE) dan Ekspo China-ASEAN (CAEXPO) pada 2022 dan sedang menunggu kemas kini daripada Agensi Promosi Perdagangan Vietnam.

Menurut seorang pegawai di Agensi Penggalakan Perdagangan Vietnam, yang memudahkan penyertaan perusahaan Vietnam dalam CAEXPO akan datang, perniagaan tempatan ingin memanfaatkan lagi ekonomi China yang mantap dan berdaya tahan.

Ekonomi gergasi telah memainkan peranan aktif dalam menstabilkan rantaian industri dan bekalan serantau dan global serta menggalakkan pemulihan ekonomi dunia di tengah-tengah pandemik COVID, kata pegawai itu.

Seperti Vinapro, banyak perusahaan Vietnam yang lain, termasuk Luong Gia Food Technology Corporation di Ho Chi Minh City, Rang Dong Agricultural Product Import-Export Company di wilayah selatan Long An, dan Viet Hieu Nghia Company di Ho Chi Minh City, terus mendapatkan peluang daripada RCEP dan dalam pasaran China, pengarah mereka memberitahu Xinhua baru-baru ini.

“Produk buah-buahan kering kami, kini berjenama Ohla, laris di China walaupun pasaran besar dengan lebih 1.4 bilion pengguna ini nampaknya lebih menggemari buah-buahan segar,” kata Luong Thanh Thuy, pengarah besar Luong Gia Food Technology Corporation.

Dengan mengandaikan pengguna China lebih suka buah-buahan segar, Rang Dong Agricultural Product Import-Export Company berharap untuk mengeksport lebih banyak buah naga segar dan diproses ke China, terutamanya selepas RCEP berkuat kuasa. Eksport buah syarikat itu ke pasaran China telah berjalan lancar sejak beberapa tahun kebelakangan ini, dengan perolehan eksportnya meningkat, secara purata, 30 peratus setahun.

“Setahu saya, Kementerian Pertanian dan Pembangunan Luar Bandar Vietnam sedang memuktamadkan draf rancangan membangunkan industri pemprosesan buah-buahan dan sayur-sayuran tempatan untuk membawa Vietnam ke lima negara terbaik dunia dalam bidang itu.

Lebih ramai orang China akan menikmati bukan sahaja buah naga segar Vietnam tetapi juga pelbagai produk yang dibuat daripada buah-buahan Vietnam seperti kek dan jus,” kata Nguyen Tat Quyen, pengarah Rang Dong Agricultural Product Import-Export Company.

Menurut Quyen, selain saiz yang sangat besar, pasaran China mempunyai satu lagi kelebihan besar, berdekatan dengan Vietnam, dan mudah untuk pengangkutan jalan raya, laut dan udara.

Disebabkan impak pandemik COVID, kos pengangkutan barangan Vietnam, termasuk buah-buahan, ke China baru-baru ini meningkat hanya 0.3 kali ganda, berbanding 10 kali ke Eropah dan 13 kali ke Amerika Syarikat, katanya.

Kenyataan Quyen itu disuarakan oleh Vo The Trang, pengarah Syarikat Viet Hieu Nghia yang kekuatannya mengeksploitasi dan memproses makanan laut.

“China adalah pasaran yang berkuasa menggunakan sejumlah besar pelbagai makanan laut, termasuk tuna.

Vietnam ialah pembekal tuna ke-10 terbesar China dan kami berbangga untuk sentiasa berada di Tiga Teratas Vietnam di kalangan dua dozen pengeksport tuna tempatan yang menjual ikan itu kepada pasaran yang besar,” kata Trang.

Usahawan Vietnam berkata mereka yakin RCEP akan membawa lebih banyak peluang perdagangan dan pelaburan untuk firma di dalam dan di luar negara-negara RCEP. – Xinhua