Saturday, December 2, 2023
27.2 C
Brunei

  -

  RCHD komited lindungi pesakit oku

  SINGAPURA – Lee Kwee Luang, seorang jururawat kekal berada di tempat kerjanya, walaupun rakan sekerja dan penghuni di Rumah Orang Kurang Upaya Palang Merah (RCHD) semakin dijangkiti COVID pada 2021.

  Lee, yang telah berada di rumah itu sejak 2004, sukarela untuk melakukan syif tambahan walaupun virus merebak di sekelilingnya. Dia terus bekerja dengan setia walaupun hanya dia seorang jururawat yang masih bertugas.

  Bagi wanita berusia 81 tahun itu, 87 penghuni yang berusia antara 20 hingga 75 tahun itu boleh dikatakan adalah anaknya.

  Dia adalah salah seorang daripada 70 kakitangan di satu-satunya rumah kediaman di Singapura untuk orang kurang upaya akut yang bergantung sepenuhnya kepada penjaga mereka untuk tugasan seharian.

  Bagi sesetengah penduduk, kemudahan yang terletak di Lengkok Bahru adalah satu-satunya rumah yang mereka miliki. Dua daripada penghuni yang paling lama tinggal di rumah itu sejak 1988.

  RCHD telah dinamakan semula sebagai Rumah untuk Kanak-kanak Cacat Fizikal pada tahun 1972, dan seterusnya Rumah Palang Merah untuk OKU pada tahun 1989 kerana kanak-kanak telah membesar dengan rumah tersebut. – ANN/The Strait Times
  RCHD dikenali sebagai Rumah Palang Merah untuk Kanak-Kanak Cacat apabila ia dibina pada 1952 di Changi untuk menjaga kanak-kanak yang dijangkiti polio selepas Perang Dunia Kedua. – ANN/The Strait Times
  Lee (kiri) melihat rekod perubatan pesakit dengan kakitangan jururawat, Johanna Mendoza. – ANN/The Strait Times
  Lim (kiri) menghidap cerebral palsy dan berkerusi roda serta bergantung sepenuhnya kepada orang lain. – ANN/The Strait Times
  Pembantu jururawat, Kajla Mala (kiri) dan pembantu penjagaan kesihatan Sinn Thi Yar menggunakan alat angkat untuk mengangkut penghuni ke dan dari bilik mandi sebelum sarapan – ANN/The Strait Times

  Pembantu penjagaan kesihatan Zin Mar Aye, 44, berasal dari Myanmar dan telah bekerja di rumah itu sejak 2011. Selepas neneknya diserang angin ahmar, dia menjadi penjaga sepenuh masa di Yangon selama 15 tahun sehingga neneknya meninggal dunia
  Dia berkongsi ikatan istimewa dengan Lim Bee Lian yang berusia 61 tahun, selama 11 tahun bekerja di RCHD.

  Lim menghidap cerebral palsy yang menggunakan kerusi roda dan bergantung sepenuhnya kepada orang lain.

  Dia telah menjadi anak angkat ketika berusia enam bulan yang dijaga oleh ibu bapa angkatnya sehingga mereka meninggal dunia.

  Lim kemudiannya diletakkan di bawah jagaan ibu angkatnya dan akhirnya dimasukkan ke RCHD pada 1994 kerana ibu angkatnya sudah terlalu tua untuk menguruskannya.

  RCHD dikenali sebagai Rumah Palang Merah untuk Kanak-Kanak Cacat apabila ia dibina pada 1952 di Changi untuk menjaga kanak-kanak yang dijangkiti polio selepas Perang Dunia Kedua.

  Ia telah dinamakan semula sebagai Rumah untuk Kanak-kanak Cacat Fizikal pada tahun 1972, dan seterusnya Rumah Palang Merah untuk Orang Kurang Upaya pada tahun 1989 kerana kanak-kanak itu telah membesar di rumah tersebut. Hari ini, rumah itu mempunyai jumlah kapasiti 100 penghuni.

  Ia menerima sokongan kewangan daripada Kementerian Pembangunan Sosial dan Keluarga dan Majlis Kebangsaan Perkhidmatan Sosial, serta penderma kepada Palang Merah Singapura.

  Separuh daripada penduduk di RCHD terikat dengan katil dan separuh lagi berkerusi roda.

  Pada 2018, RCHD menjadi rumah kediaman pertama di Singapura dengan sistem angkat mekanikal untuk meningkatkan kualiti penjagaan bagi penghuninya serta mengurangkan kebergantungan mereka kepada penjaga.

  Pembantu jururawat Kajla Mala, 25, dan pembantu penjagaan kesihatan Sinn Thi Yar, 26, menggunakan alat angkat untuk mengangkut penghuni ke dan dari bilik mandi sebelum sarapan di rumah berkenaan.

  Terdapat juga kira-kira 60 sukarelawan tetap yang menghabiskan masa bersama penghuni di rumah, memotong rambut mereka dan membawa mereka keluar, walaupun sekatan yang dikenakan semasa wabak telah menghalang mereka sehingga langkah-langkah yang dilonggarkan baru-baru ini.

  Salah seorang daripada mereka ialah Stefan Smola, yang telah menjadi sukarelawan di rumah itu selama lebih sedekad.

  Dia menghubungkan isterinya, Jutta Smola dengan salah seorang penduduk Agnes Chan, 69, melalui panggilan video. Agnes dan Jutta Smola yang juga seorang sukarelawan berkongsi hubungan rapat dan seperti adik beradik antara satu sama lain.

  Berasal dari Jerman, pesara berusia 65 tahun itu telah menetap di Singapura sejak 2000.

  Kini menjadi pemastautin tetap Singapura, dia pernah melawat penghuni rumah itu setiap Ahad bersama keluarganya sebelum wabak, kadang-kadang membantu dengan merakamkan gambar untuk acara.

  Berbual dan sering ketawa dengan mereka, Smola melayan penghuni di rumah seperti adik-beradiknya, dan mengatakan bahawa mereka ‘sama tetapi berbeza’.

  Beliau berharap untuk melihat lebih ramai sukarelawan pada masa hadapan kerana penghuni sukakan persahabatan.

  Seperti Zin, kebanyakan jururawat adalah warga asing, berasal dari Myanmar, India, Sri Lanka dan Filipina.

  Terdapat sebuah asrama di rumah tempat tinggal kakitangan asing. Pandemik dan sekatannya telah menghalang ramai daripada mereka pulang ke pangkuan keluarga.

  Bagi Zin, kunjungan terakhirnya ke negara asalnya adalah pada tahun 2018. Dia sangat merindui bapanya yang berusia 74 tahun dan cuba menghubungi apabila boleh.

  Anak kedua dalam keluarga, dia mempunyai seorang kakak, adik perempuan dan adik lelaki bongsu, yang menjaga bapa mereka di rumah.

  “Walaupun ia merupakan tempoh yang mencabar akibat COVID, semua kakitangan sangat menyayangi penghuni. Mereka tinggal dan terus mengambil berat terhadap penghuni kerana mereka melayan sebagai keluarga,” kata Adrian Lim.

  Lelaki berusia 56 tahun itu ialah pengarah perkhidmatan penjagaan di Palang Merah Singapura, yang menyelia RCHD dan Pusat Aktiviti Harian untuk OKU di Jurong West.

  Atas usaha rumah itu dalam memastikan keselamatan dan kesejahteraan penghuni dan penjaganya di tengah-tengah pandemik, RCHD menerima Anugerah Perpaduan untuk Kemanusiaan dalam Anugerah Palang Merah Singapura pada 2021.

  Lee juga merupakan salah seorang daripada dua kakitangan yang menerima Anugerah Pekerja Cemerlang Palang Merah Singapura tahun ini atas komitmen dan dedikasi mereka kepada penghuni.

  Seorang lagi ialah pengurus operasi dan cef eksekutif, Glynn Maung, 45, yang tinggal di rumah bersama penduduk ketika ia perintah berkurung semasa gelombang jangkitan pada Mac, April dan Julai lalu.

  Dengan pelonggaran sekatan, rumah itu menantikan siapnya pengubahsuaian pada tahun 2023, dengan tambahan wad wanita di tingkat tujuh.

  Bagi Zin pula, dia berharap dapat pulang ke tanah air pada 2023 selama sebulan untuk berjumpa bapanya dan menikmati hidangannya terutama ayam goreng istimewanya. – ANN/The Strait Times

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS$2.2 juta dilarikan perompak bersenjata

  NEW DELHI, 1 DIS – Perompak bersenjata melarikan 188 juta rupee (AS$2.2 juta) dari sebuah bank di negeri timur laut Manipur yang dilanda keganasan. Rompakan...