Friday, December 1, 2023
24.9 C
Brunei

  -

  Reaktor nuklear terbesar Eropah dihentikan sementara

  HELSINKI, 20 NOV – Reaktor nuklear terbesar di Eropah, Olkiluoto 3 di Finland yang telah beroperasi sejak April, telah dihentikan sejak petang kelmarin disebabkan masalah teknikal, kata pengendali TVO.

  “Pengeluaran elektrik OL3 terhenti kelmarin kerana masalah yang dikesan di pulau turbin,” tulis TVO di platform media sosial X.

  “Penyebabnya sedang disiasat,” katanya, menambah bahawa mereka tidak tahu bila pengeluaran akan dilanjutkan.

  Reaktor tekanan air Eropah generasi seterusnya (EPR), yang dibina oleh konsortium Perancis yang dipimpin oleh Areva-Siemens, menghasilkan kira-kira 14 peratus elektrik Finland.

  Ia beroperasi dalam perkhidmatan biasa pada April, kira-kira 18 tahun selepas pembinaan bermula dan 14 tahun selepas ia sepatutnya memulakan pengeluaran komersial.

  Seperti beberapa projek EPR lain, ia diganggu oleh kelewatan pembinaan berulang kali dan berjuta-juta dolar melebihi bajet.

  Dengan kapasiti menghasilkan 1,600 megawatt, Olkiluoto 3 merupakan reaktor nuklear tunggal terbesar di Eropah, manakala loji nuklear Zaporizhzhia di Ukraine, dengan enam reaktornya, ialah loji nuklear terbesar. – AFP

  Gambar memperlihatkan reaktor nuklear terbesar di Eropah, Olkiluoto 3 yang telah dihentikan sejak 19 November 2023. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Reaktor gabungan nuklear eksperimen Jepun dirasmikan

  TOKYO, 1 DIS - Reaktor gabungan nuklear eksperimen terbesar di dunia yang sedang beroperasi dirasmikan di Jepun hari ini, sebuah teknologi pada peringkat awal...