Real Salt Lake cadang potong pendapatan

LOS ANGELES, 8 APRIL – Pasukan Major League Soccer (MLS), Real Salt Lake kelmarin bercadang untuk melakukan pemotongan pendapatan pekerja di seluruh kelab tersebut bagi menyesuaikan dengan liga yang telah dipaksa untuk ditutup kerana pandemik koronavirus.

Kenyataan dari pasukan Utah berkata tindakan ‘menyedihkan’ telah diambil selepas kelab tersebut telah mendapati bahawa ia tidak akan memberi manfaat kepada kerajaan AS untuk membantu perniagaan yang dilanda oleh krisis COVID-19.

“Oleh sebab itu, kami telah memaksa untuk menyesuaikan dan mengatur tenaga kerja dengan sebaik-baiknya untuk menghadapi cabaran baharu dan situasi sukar,” Real Salt Lake berkata dalam kenyataan. “Ini memerlukan pemotongan gaji di kesemua eksekutif dan kakitangan termasuk mengurangkan kakita-ngan di seluruh pertubuhan, yang termasuk membenarkan untuk bercuti bagi beberapa ahli kakitangan. “Ini sememangnya satu keputusan yang menyedihkan dan kami sangat menghargai setiap pekerja kami.” Kelab berkata ia merancang untuk mengambil semula kakitangan sebaik sahaja MLS bermain semula.

Ketua MLS berkata liga tidak akan disambung sebelum 10 Mei dan telah memindahkan musim Piala MLS Final ke bulan Disember. MLS telah digantung bulan lalu selepas hanya dua pusingan musim 2020 disebabkan oleh pandemik yang melanda serata Amerika Syarikat. – AFP

Real Salt Lake bercadang untuk melakukan pemotongan pendapatan pekerja di seluruh kelab tersebut bagi menyesuaikan dengan liga yang telah dipaksa untuk ditutup kerana pandemik koronavirus. – AFP