Sunday, September 24, 2023
21.9 C
Brunei

  -

  Rebrov dinamakan jurulatih Ukraine

  PARIS, 7 JUN – Bekas penyerang Tottenham dan West Ham, Serhiy Rebrov hari ini dilantik sebagai jurulatih Ukraine.

  “Ini adalah saat yang ditunggu-tunggu, peringkat baharu dalam sejarah bola sepak Ukraine,” kata ketua persekutuan bola sepak Ukraine, Andriy Pavelko.

  “Satu detik istimewa, kerana halaman baharu ini akan ditulis semasa undang-undang tentera, dalam tempoh khas untuk negara kita. Kami akan menjangkakan daripada pasukan kebangsaan kami permainan yang akan menggembirakan peminat Ukraine.”

  Rebrov, 49, menggantikan Ruslan Rotan, dengan kontrak sehingga 30 Julai 2026, selepas Piala Dunia tahun itu di Amerika Syarikat, Kanada dan Mexico.

  Bekas pemain antarabangsa yang bermain sebanyak 75 kali untuk Ukraine itu akan menghadapi cabaran yang besar, bermula dengan perlawanan persahabatan melawan Jerman pada 12 Jun, diikuti oleh dua perlawanan kelayakan Euro 2024 menentang Macedonia Utara pada 16 Jun dan Malta tiga hari kemudian.

  Perlawanan terakhir adalah di tempat sendiri tetapi kerana pencerobohan Rusia ke atas negara mereka, Ukraine akan ‘menjadi tuan rumah’ Malta di Trnava, Slovakia. – AFP

  Rebrov semasa sidang akhbar di stadium Olympiyskiy di Kiev pada 7 Disember 2020. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...