Recogen kurangkan risiko masalah sendi

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 19 SEPT – Kolagen adalah komponen utama bagi saluran darah, daging, tulang rawan (cartilage), tulang, tendon dan tisu penghubung yang sihat.

Sebagai suplemen kesihatan, kolagen meningkatkan mobiliti seseorang dengan mempromosikan pertumbuhan semula tisu tulang rawan pada sendi.

Dihasilkan oleh NutraCeutical Ingredients Pte Ltd (NCI), produk Recogen mengandungi peptida kolagen bioaktif (BCP) sebagai bahan aktifnya untuk menyokong pertumbuhan semula tulang rawan sendi.

Ia sesuai untuk para atlet, warga emas dan individu yang ingin kekal cergas dan mengurangkan risiko masalah sendi.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan di sini, Recogen diedarkan oleh Syarikat Pemasaran Biocare di bawah rangkaian produk kesihatan Biocare di Negara Brunei Darussalam.

Beberapa produk Recogen yang diedarkan oleh Syarikat Pemasaran Biocare. – Gambar serahan Syarikat Pemasaran Biocare

Beberapa produk mereka termasuk Recogen Original, Recogen with Calcium, Recogen Gold dan Recogen Total.

Kesemuanya meningkatkan kesihatan tulang rawan, kesihatan tulang dan menghilangkan rasa sakit.

Recogen Original adalah 100 peratus asli BCP untuk sendi yang sihat, sedangkan Recogen with Calcium diperkaya dengan 1,000mg kalsium laktat untuk sendi dan tulang yang sihat.

Recogen Gold pula mengandungi ekstrak pinggul mawar untuk mengurangkan sakit sendi dan keradangan manakala itu, Recogen Total memberikan penyelesaian keseluruhan untuk tulang, sendi dan otot.

Manfaat BCP meliputi penyelidikan lebih 30 tahun dan telah mengumpulkan bukti eksperimen mengenai kesan penggunaan Recogen pada sel-sel tulang rawan.

Selain diberi pengiktirafan status GRAS (Generally Recognized As Safe) oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA), BCP juga diiktiraf oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai bermanfaat untuk kesihatan sendi.