Rehat menyanyi di bulan Ramadan

PENYANYI Hael Husaini, mengakui jadual kerjaya yang padat, selain tidak cukup rehat sejak sebulan lalu turut memberi kesan kepada peti suaranya.

Justeru, Hael memanfaatkan kedatangan Ramadan untuk berehat dan meluangkan masa bersama anak serta keluarga.

“Kesihatan saya terjejas disebabkan terlalu penat bekerja. Ia turut memberi kesan kepada kotak suara dan saya dinasihatkan supaya tidak menyanyi selama dua minggu.

“Bayangkan perasaan saya apabila mendapat tahu perkara itu, sedangkan suara adalah instrumen yang menjadi antara punca utama pendapatan.

“Sebelum ini, saya bekerja terlalu kuat hingga tiada masa untuk diri. Sakit ini memberi peringatan supaya tidak mengabaikan diri,” katanya.

Hael Husaini mengakui jadual kerjaya yang padat, selain tidak cukup rehat sejak sebulan lalu turut memberi kesan kepada peti suaranya. – Agensi

Masalah itu, akui Hael atau nama sebenarnya, Hal Husaini Razmi turut menjejaskan kualiti persembahan termasuk ketika beraksi pada Anugerah MeleTOP (AME) 2019, baru-baru ini.

“Bukan hanya di pentas AME 2019, prestasi nyanyian saya juga tidak memuaskan di beberapa acara lain. Apabila sakit, banyak kerja lain yang tergendala, namun saya tetap teruskan komitmen nyanyian. Saya perlu profesional kerana sudah bersetuju awal untuk membuat persembahan.

“Biarpun terpaksa mengambil risiko, saya tetap jalankan tugas dengan sebaik mungkin. Tidak dinafikan, saya ada membuat kesilapan, namun saya berusaha untuk memperbaiki apabila kesihatan pulih sepenuhnya nanti,” katanya.

Hael yang ditemui pada sesi pradengar lagu bunyi filem Aladdin, Dunia Baru, baru-baru ini berkata, dia berbangga diberi peluang menyanyikan lagu asal, A Whole New World itu dalam versi Melayu.

“Saya sangat berbesar hati diberi peluang menjadi sebahagian daripada Aladdin. Ketika dipanggil untuk sesi uji bakat, saya cuba lakukan yang terbaik. Alhamdulillah, saya terpilih dan pengalaman ini sangat menyeronokkan. Saya membawakan lagu itu dengan cara tersendiri dan berharap ia diterima ramai,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Hael turut tampil dengan lagu raya, Bersyukur Seadanya yang dicipta bersama Ezra Kong. – Agensi