Saturday, September 23, 2023
23.7 C
Brunei

  -

  Reka bentuk skuter khas generasi muda China

  BEIJING – Daripada gaya lucu hingga retro, generasi baharu di China mengekspresikan diri mereka melalui sebuah skuter.

  Bagi beberapa generasi muda di China, skuter bukan sekadar alat pengangkutan, tetapi juga pernyataan fesyen yang mereka gunakan untuk meluahkan personaliti dan falsafah mencari keindahan dalam kehidupan seharian. Mereka melabur masa dan wang untuk menghias dan memperibadikan skuter mereka dalam pelbagai gaya seperti steampunk, cyberpunk, Hello Kitty, pastoral dan retro. Menunggang skuter rekaan mereka sendiri di jalan raya memberikan mereka rasa kegembiraan yang tiada bandingannya.

  Yao Xuelei, seorang pekerja berusia 28 tahun di sebuah syarikat internet di Beijing, memilih motif catur dan logo pengubahsuaian kenderaan terkenal, Mooneyes, untuk menghiasi skuter baharunya.

  Sebahagian besar skuter berwarna hitam dan putih, diselangi dengan karpet lantai dan sarung tangan berwarna kuning. “Ini adalah gaya retro yang saya minati,” katanya.

  Harganya sekitar 3,000 yuan dan kos pengubahsuaian sekitar 300 yuan. Yao telah membuat lakaran awal sebelum membeli semua bahan dan mengambil masa tiga hari untuk menyiapkan pengubahsuaian tersebut.

  Seorang pekerja memasang skuter di sebuah kilang di Jinhua, wilayah Zhejiang. – Gambar ANN/China Daily
  Zhou Zhou berkata rupa comel skuter itu membuatkan dia gembira. – Gambar ANN/China Daily
  Gambar ANN/China Daily
  Lu Zhenyi mendapat bantuan untuk menanggalkan tempat duduk belakang skuternya dan memasang kotak vintaj berwarna coklat. – Gambar ANN/China Daily
  Liu Zhenyi berkata skuternya mempunyai gaya retro. – Gambar ANN/China Daily

  “Saya menggunakan skuter ini untuk perjalanan harian antara apartmen saya dan tempat kerja, dan setiap hari melihat reka bentuk hebat yang saya cipta, ia membangkitkan semangat saya,” katanya.

  Selera peribadi

  Berbanding dengan kereta dan motosikal, skuter adalah pilihan yang lebih murah, ringan dan mudah dioperasikan, menjadikannya pilihan ideal untuk perjalanan jarak pendek. Tambahan pula, dengan populariti kenderaan tenaga baharu, skuter telah mengalami perkembangan pesat dengan promosi gaya hidup hijau.

  Ribuan blog, gambar dan video di platform sosial berkongsi cerita pemilik skuter tentang pengubahsuaian mereka. Beberapa karya seni yang dicipta oleh mereka dianggap sebagai hasil seni dan telah mendapat banyak tontonan dan pujian.

  Zhou Zhou, 27, dari wilayah Anhui berkata apa sahaja yang lucu dan menarik hatinya membuatnya gembira. Dia menampalkan banyak stiker berwarna-warni di deflektor angin dan bahagian-bahagian lain skuternya, termasuk watak kartun kegemarannya, Buzz Lightyear dan LinaBell. Dia juga meletakkan barisan barang hiasan kecil dan pemegang cawan di bahagian depan skuter.

  “Kerana tiada pengubahsuaian besar, saya menyiapkannya hanya dalam setengah jam dan kosnya hanya kira-kira 300 yuan,” kata Zhou.

  “Walaupun rakan sekerja saya mengatakan saya membuat skuter kelihatan terlalu menonjol, saya rasa ia kelihatan sangat menarik. Terutamanya apabila cuaca baik, saya suka menaiki skuter elektrik saya ke tempat kerja,” jelasnya.

  Dia berkata pengubahsuaian tersebut tidak mengubah prestasi skuter. “Tetapi warna-warna cerah membuat saya berasa lebih gembira, jadi saya boleh katakan ia memberikan saya dorongan psikologi,” katanya.

  Zhou berkata skuter sangat sesuai untuk perjalanan harian dan dapat membantu mengatasi kesesakan lalu lintas, jadi dia seronok menunggangnya.

  Terinspirasi oleh manga

  Bagi Wu Jianguo, proses mengubahsuai skuternya mengambil masa dua minggu kerana dia menunggu hiasan yang dipesan secara dalam talian tiba. Skuter tersebut adalah hadiah ulang tahun daripada seorang rakan pada bulan November yang lalu dan kelihatan agak sederhana dalam keadaan asalnya.

  Wu menambah stiker dan hiasan daripada siri manga Jepun yang terkenal, Crayon Shin-chan, serta alas kaki buatan khas. Perubahan yang paling menarik adalah peti bahagian belakang skuter.

  “Pada awalnya, saya hanya suka bentuk peti tersebut dan merancang untuk membuat lubang dengannya dengan besi pematerian. Walau bagaimanapun, saya terkejut apabila saya menemui empat lubang di bawah peti ekor yang sesuai untuk zip tie. Jadi saya memasang peti tersebut ke tempat duduk belakang menggunakan rak penyejuk pemanggangan sebagai sokongan. Ini menjadikannya sangat stabil dan serba guna. Jika saya memutuskan untuk menggantikan peti itu, saya hanya perlu melepaskan zip tie,” jelas Wu.

  Katanya setelah perubahan tersebut, skuter lebih praktikal digunakan. “Pemegang telefon di bahagian hadapan membolehkan saya menggunakan navigasi, dan pemegang cawan memudahkan saya minum air tanpa perlu mengambil botol dari beg ketika menunggu lampu merah. Peti belakang skuter saya cukup besar untuk menyimpan sebiji tembikai,” ujarnya.

  Wanita berusia 30 tahun dari wilayah Zhejiang itu menaiki skuter dua hingga tiga kali seminggu pada musim bunga dan musim luruh, terutamanya untuk membeli makanan.

  “Ini sebenarnya adalah skuter pertama saya. Saya sering mendengar laporan berita tentang kenderaan yang dicuri, jadi saya hanya mempertimbangkan untuk memiliki sebuah sekarang kerana semakin sedikit skuter yang dicuri. Apa yang penting, saya tidak perlu risau akan kehilangannya. Dengan skuter kecil ini, saya tidak perlu mencari tempat letak kereta, membayar yuran letak kereta, atau menunggu bas. Ia menjimatkan wang dan masa saya untuk perjalanan jarak pendek.

  “Walau bagaimanapun, pada musim panas dan musim sejuk, saya masih memilih untuk memandu kereta kerana ia boleh menjadi terlalu panas atau terlalu sejuk di skuter,” tambahnya.

  Semasa proses mengubahsuai, Wu juga mengambil masa untuk mempelajari peraturan lalu lintas untuk mengelakkan melanggar sebarang peraturan. Sebagai contoh, saiz peti belakang skuter tidak boleh melebihi saiz pemegang stereng skuter, jadi dia mengukur dimensi dengan teliti sebelum membelinya dalam talian.

  Lebih daripada 500 warganet memberikan like atau mengulas di diari skuternya yang dikongsi di platform perkongsian gaya hidup Xiaohongshu.

  Seorang warganet menulis, “Walaupun saya sendiri tidak memilikinya, ia membuatkan saya terpesona untuk memiliki sebuah skuter.” – ANN/China Daily

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...