Reka fesyen anak tempatan ke persada antarabangsa

Oleh Salawati Haji Yahya

Gambar XOIA

Kehebatan anak tempatan dalam dunia fesyen pada masa ini tidak dapat dipertikaikan lagi, bakat, kemahiran dan idea mereka dalam menghasilkan fesyen pakaian bukan hanya terhad kepada elemen moden malah ciri Muslimah berjaya membawa nama negara di persada fesyen antarabangsa.

Mengorak langkah seiring dengan pereka fesyen antarabangsa, Pengarah Urusan XOIA yang merupakan anak tempatan berjaya mempamerkan lebih 20 rekaan semasa Perayaan Sutera bagi ‘Thai Silk International Fashion Week’ dan ‘Grand Fashion Extravaganza’, baru-baru ini.

Acara-acara ini adalah sebahagian daripada Perayaan Sutera iaitu acara tahunan antarabangsa yang dianjurkan untuk menghormati Ratu Sirikit, Ratu Ibu Thailand.

XOIA mempamerkan gabungan rekaan moden dan tradisional semasa ‘Thai Silk International Fashion Week’ yang berlangsung selama satu minggu, dari 18 sehingga 22 November.

Acara gilang gemilang dan bersejarah itu telah meletakkan penyertaan XOIA bersama 42 pereka antarabangsa dan 30 pereka Thai.

Anak tempatan telah berjaya mempamerkan lebih 20 rekaan semasa Perayaan Sutera bagi ‘Thai Silk International Fashion Week’ dan ‘Grand Fashion Extravaganza’, baru-baru ini.
Sebanyak 15 rekaan pakaian menggunakan pelbagai jenis Sutera Thai manakala yang selebihnya diperbuat dari pelbagai jenis kain.

Sutera Thai yang digunakan adalah dihasilkan oleh Yayasan Permaisuri Ratu Sirikit bagi ‘Promotion of Supplementary Occupations and Related Techniques’.

Acara Grand Fashion Extravaganza telah diadakan pada 23 November di Royal Thai Navy Convention Hall yang dirasmikan oleh Perdana Menteri Thailand dengan kehadiran Timbalan Perdana Menteri Thailand dan juga duta-duta asing.

Perayaan Sutera: Perjalanan Sutera Thai ke Dunia’ dianggap sebagai salah satu aktiviti paling hebat pada 2019 kerana ia bertujuan bukan sahaja untuk menghormati Permaisuri Ratu Sirikit, Ibu Ratu, tetapi juga memperlihatkan keindahan sutera Thai.

Perayaan Sutera ini telah diadakan dan dianjurkan setiap tahun sejak 2010 oleh Yayasan Bantuan Pelancongan Thai dengan kerjasama anggota korp diplomatik asing di Bangkok.

Rekaan menggunakan Sutera Thai

Pengarah Urusan XOIA, Atiqah Ismail menjelaskan, sebanyak 15 rekaan pakaian menggunakan pelbagai jenis Sutera Thai diketengahkan semasa acara tersebut manakala yang selebihnya dihasilkan daripada pelbagai jenis kain.

XOIA telah mereka busana khas yang dipamerkan oleh wakil dari Brunei, Hamidah Ismail, di pentas global Grand Fashion Extravaganza yang disaksikan oleh lebih dari 2,000 tetamu dari seluruh dunia. Turut hadir ialah pereka kasut terkenal dunia, Profesor Datuk Jimmy Choo, dan Pengerusi Air Asia, Dato ‘Abdel Aziz bin Abu Bakar bersama pemimpin perniagaan, pereka, selebriti, pegawai kerajaan dan diplomat yang lain.

Pandangan dalam industri fesyen

Industri fesyen mempunyai banyak potensi dan peluang untuk menghasilkan pekerjaan dan keperluan untuk produk dan perkhidmatan seperti fotografi fesyen, pemasaran fesyen dan barangan, reka bentuk grafik, tekstil dan boleh menghasilkan permintaan untuk set kemahiran tempatan seperti tukang jahit dan pemotong corak.

“Secara global, fesyen merupakan industri yang bernilai dua trilion dolar Amerika dengan pertumbuhan industri tahunan sebanyak 5 peratus,” tambahnya.

“Dengan peningkatan bilangan pereka fesyen yang bercita-cita tinggi di Brunei, ia adalah penting untuk memberi inspirasi dan galakan kepada satu sama lain serta mewujudkan persekitaran kondusif dan berkembang yang boleh menjadikan fesyen sebagai perniagaan yang mampan dan boleh dilaksanakan di Brunei dan juga sebagai produk eksport.”

Pengalaman berharga

Beliau dan XOIA sangat berterima kasih dan merasa rendah diri atas sokongan dan amanah dari Kedutaan Brunei Darussalam di Bangkok yang sangat menggalakkan.

Pengalaman ini dapat memberi peluang untuk bertemu dengan pereka-pereka fesyen yang berjaya dari pelbagai negara di penjuru dunia yang sekali gus memberi insprirasi dan kesedaran untuk menjadi pereka yang lebih baik dan lebih kreatif.

Acara berprestij yang disertai ini adalah sebagai permulaan untuk menceburi lebih banyak peluang lagi, InsyaAllah, majoriti kerja dan usaha selepas ini adalah dalam mengekalkan hubungan dan peluang perniagaan yang telah saya peroleh daripada acara-acara tersebut.

“Ini merupakan peluang yang luar biasa untuk mempelajari lebih lanjut mengenai budaya Thailand dan kepentingan sutera Thai dalam budaya mereka yang juga simbolik dalam kebajikan dan kebanggaan masyarakat,” jelasnya.

Katanya lagi, “mungkin acara ini adalah sesuatu yang dapat kita ikuti untuk mempromosikan tenunan atau penghasilan kain songket Brunei dan kain-kain tradisional yang lain.”

Pada masa yang sama, tambahnya, ia juga boleh merangsang minat generasi muda serta meningkatkan kesedaran di peringkat antarabangsa pada hasil seni tempatan, reka bentuk dan teksturnya yang unik.

Atiqah Ismail juga mengucapkan terima kasih kepada sokongan yang diberikan kepadanya, di Brunei dan juga di Bangkok, serta mereka yang sanggup pergi untuk mengikutinya dari Brunei untuk menyokongnya di Bangkok bagi menjayakan acara pertunjukan ini.

Kerjasama usahawan tempatan

XOIA juga telah bekerja dengan beberapa usahawan tempatan dalam menghasilkan pertunjukan yang berjaya dan menyeronokkan, seperti Sound & Canvas yang telah bekerjasama dengan XOIA untuk mengeluarkan komposisi muzik asal untuk pertunjukan ini.

Info Syarikat dan Pereka Fesyen XOIA

XOIA adalah sebuah jenama rekaan fesyen Brunei yang ditubuhkan pada tahun 2015, yang memfokuskan pada rekaan sedia pakai dan juga rekaan ditempah khas. Rekaan XOIA boleh didapati di BAJOO’ Boutique, Warisan Mata-Mata Complex, Jalan Gadong, Brunei Darussalam.

Atiqah Ismail, 29 tahun merupakan seorang pereka fesyen tempatan dan mula menceburi bidang fesyen pada tahun 2009 di United Kingdom.

Beliau mencetuskan inspirasi rekaannya daripada reka bentuk bangunan dan mega-struktur moden. Pada akhir tahun 2015, beliau telah mengasaskan label dan jenamanya sendiri yang dipanggil XOIA (disebut zho-ya), yang menumpu pada rekaan sedia pakai dan juga rekaan eksklusif bertempah.

Di samping itu, beliau juga dikenali dengan hasil karya seni rekaan busana yang minimal dan androgini dengan ciri-ciri yang berstruktur.

Pada tahun 2017, beliau tersenarai sebagai salah seorang daripada ‘Top 33 Women under 33 to Watch in Brunei’ oleh Lyfe Media atas potensi dan pencapaiannya dalam bidang fesyen, sokongan sosial dan keusahawanan. Beliau kini memberi tumpuan untuk mengembangkan perniagaan dan operasi label dan jenama beliau XOIA di rantau ASEAN dan antarabangsa.