Thursday, December 8, 2022
24.7 C
Brunei

-

Remaja Perancis ditembak mati

LYON, 5 OKT – Seorang remaja wanita berusia 18 tahun terbunuh dalam pertempuran bersenjata dengan polis di tenggara Perancis pada awal pagi Rabu, kata pendakwa raya, yang terbaharu dalam siri pemeriksaan kenderaan yang ganas di seluruh negara.

Gadis tersebut merupakan penumpang dalam kenderaan ketika pemandunya enggan berhenti apabila diarahkan berhenti dan kemudiannya melepaskan tembakan ke arah pegawai, kata pendakwa raya Grenoble Eric Vaillant dalam satu kenyataan.

Dia “mati akibat tembakan yang mengenai lehernya” apabila polis membalas tembakan, tambah Vaillant, manakala pemandu yang cedera dibawa ke rumah sakit.

Pemandu itu memecut laju ke arah pegawai apabila mereka keluar dari kenderaan tersebut untuk memberhentikan kereta di pinggir bandar Grenoble Saint-Martin-d’Heres, kata pendakwa raya. Dia hilang kawalan semasa memandu ketika berbalas tembakan dan ditangkap ketika cuba melarikan diri.

Badan hal ehwal dalaman negara Perancis, IGPN, sedang menyiasat tembakan yang dilepaskan oleh polis, manakala pemandu tersebut sedang disiasat kerana cubaan membunuh seorang pegawai awam.

Lebih daripada 10 orang telah terbunuh pada 2022 di Perancis dalam situasi di mana pemandu enggan berhenti apabila diarahkan oleh polis. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China umum pelonggaran sekatan seluruh negara

BEIJING, 7 DIS – China hari ini mengumumkan langkah pelonggaran sekatan COVID di seluruh negara yang menjejaskan negara ekonomi kedua terbesar dunia dan mencetuskan...
- Advertisment -