Remaja Uganda beri inspirasi rakan sebaya

KAMPALA – Ketika sekolah-sekolah di Uganda tetap ditutup kerana wabak COVID-19, seorang remaja di bahagian tengah negara itu memberi inspirasi kepada orang lain untuk mengembangkan bakat seni mereka.

Muhammed Spike Magoola, 16, mula mengembangkan bakat seninya ketika dia berada di sekolah rendah. Dalam karya seninya, Magoola menggunakan pensel, cat, berus, pen dan kadangkala perwarna. Dia berkebolehan melukis wajah potret manusia dalam beberapa minit ketika seseorang berdiri tepat di depannya atau menggunakan gambar. Dia juga boleh melukis tokoh-tokoh manusia, grafik dinding, dan tulisan seni serta melukis lukisan imaginasi.

Ketika wabak itu merebak di negara Afrika timur pada bulan Mac 2020, sekolah ditutup membuat anak-anak tinggal di rumah tanpa melakukan apa-apa. Magoola menggunakan masa ini untuk mengembangkan bakat seninya. Ibu bapanya memberinya bilik di taman asuhan kanak-kanak mereka.

Dia menggunakan bilik itu sebagai galeri seni di mana rakan-rakannya boleh datang dan juga mengembangkan bakat mereka daripada tinggal di rumah. Setiap hari dia dikunjungi sekurang-kurangnya 10 pemuda dari kawasan kejiranan.

“Sebilangan daripada mereka sudah memiliki kemahiran seni yang perlu diasah. Saya selalu mendorong mereka untuk mengekalkan impian mereka,” kata Magoola. Pada saat Uganda melaporkan peningkatan pengabaian dan penderaan kanak-kanak dari aspek fizikal, seksual, dan psikologi semasa wabak tersebut, galeri Magoola telah menjadi tempat perlindungan remaja yang selamat.

Muhammed Spike Magoola (kiri) mengajar seorang budak lelaki untuk melukis potret di Munyonyo, pinggir bandar di Kampala, Uganda. – Xinhua
Muhammed Spike Magoola menunjukkan lukisan yang dibuatnya. – Xinhua

Zubairi Mukama, 20, berkata walaupun lebih tua dari Magoola, dia banyak belajar daripadanya.

“Seninya sangat mengagumkan, dia berbakat dan yang paling penting, dia tidak mementingkan diri sendiri,” kata Mukama.

Dia menambah Magoola selalu mendorong mereka “selagi hati kamu rela, kamu selalu dapat mencapainya”.

Isma Wahanira, 18, mengatakan dia diilhami oleh Magoola untuk belajar pelajaran baharu.

“Saya sama sekali tidak menyukai seni tetapi minggu-minggu yang saya habiskan di sini menjadikan saya sangat menyukainya,” kata Wahanira, sambil menambah dia berhasrat untuk mengajar pemuda lain ketika sekolah dibuka semula. Sharifa Kibedi, ibu Magoola, mengatakan dia memutuskan untuk menyediakan bilik untuk anaknya agar dia dapat mengembangkan kemahirannya dan juga menyampaikan pengetahuan kepada remaja yang lain.

“Saya suka beberapa remaja lelaki dan perempuan belajar daripada Magoola dan bukannya membuang masa hanya berkurung di rumah,” katanya.

Kibedi berkata apabila sekolah dibuka tahun depan, dia mahu Magoola terus mengambil seni sebagai subjek sehingga peringkat universiti.

“Saya ingin mendorong para pemuda di luar sana untuk mencuba bakat yang berlainan agar mereka tidak menyesal dengan waktu yang terbuang ketika meluangkan masa yang sia-sia semasa COVID-19,” tambahnya.

Magoola telah mengkomersialkan karya seninya, menarik rakan keluarga-nya, ahli politik, ahli perniagaan terkemuka dan pesara yang menghargai karya seni. Dia memasarkan karyanya di media sosial dengan nama Moon Arts. – Xinhua