Renault catat kerugian lebih AS$9 bilion

PARIS, 19 FEB – Pembuat kereta Perancis Renault mengatakan hari ini ia mencatatkan kerugian pada tahun 2020 ketika wabak koronavirus melanda dan kelihatannya akan mempertimbangkan prospek tahun ini juga.

Renault dalam satu kenyataan mengatakan bahawa ia mencatatkan kerugian 8.05 bilion euro (AS$9.7 bilion) tahun lalu, berbanding dengan keuntungan 19 juta euro pada 2019.

Renault mengatakan bahawa rakannya dari Jepun, Nissan, di mana ia memegang saham 43 peratus, menyumbang kerugian sebanyak 4.9 bilion euro.

Pendapatan sepanjang tahun turun 22 peratus kepada 43.5 bilion euro dan penjualan kenderaan merosot 21 peratus kepada 2.95 juta di seluruh dunia.

Bagaimanapun, selepas separuh tahun dipengaruhi oleh COVID-19, kumpulan itu telah mengembalikan prestasinya pada separuh kedua,” kata pembuat kereta itu.

Namun, 2021 akan menjadi sulit memandangkan tidak diketahui mengenai krisis kesihatan dan juga kekurangan bekalan komponen elektronik. De Meo tidak memberikan ramalan khusus untuk tahun 2021, tetapi menegaskan: “Kami akan menghadapi cabaran ini secara kolektif, menjaga momentum menuju pemulihan yang telah berjaya kami lakukan sejak musim panas lalu.” – AFP