Renault ulangi protes ke atas Racing Point

SILVERSTONE, 3 OGOS – Pasukan Formula Satu, Renault kelmarin membuat protes rasmi terhadap Racing Point atas kejayaan dalam perlumbaan ketiga berturut-turut selepas Grand Prix Britain.

Dalam kenyataan selepas Lewis Hamilton mencatat rekod kemenangan ke-7, bersama McLaren, pasukan Perancis yang berpangkalan di Britain mengulangi protes mereka yang mempersoalkan integriti dan keaslian kereta RP20 pesaing mereka.

“Kami mengesahkan bahawa pasukan Renault DP F1 Dunia telah mengemukakan permintaan kepada pegawai kejohanan untuk mendapatkan penjelasan mengenai kesahihan Racing Point RP20,” kata Renault dalam satu kenyataan.

“Kami tidak mempunyai sebarang komen lebih lanjut mengenai perkara ini sehingga para pegawai telah membuat keputusan.”

Dalam perlumbaan kelmarin, Lance Stroll menamatkan perlumbaan di kedudukan ke-9 bersama kereta Racing Point, yang sebahagian besarnya model keretanya adalah model kereta Mercedes yang memenangi kejohanan tahun lalu, sementara pemandu Renault, Daniel Ricciardo dan Estaban Ocon menduduki tempat ke-4 dan ke-6 perlumbaan.

Nico Hulkenberg, dimasukkan sebagai pengganti mangsa COVID-19, Sergio Perez selepas diuji positif Khamis lalu, tidak dapat memulakan perlumbaan kerana kereta Racing Point dipandunya mempunyai masalah. – AFP

Renault telah membuat protes rasmi terhadap Racing Point kerana sebahagian besarnya model kereta Racing Point adalah model kereta Mercedes yang memenangi kejohanan tahun lalu. – AP