Thursday, September 28, 2023
25.9 C
Brunei

  -

  Repsol jual saham unit penerokaan kepada pelaburan AS

  MADRID, 7 SEPT – Syarikat terbesar minyak dan gas Sepanyol, Repsol, berkata hari ini ia telah bersetuju untuk menjual 25 peratus pegangan dalam unit penerokaan dan pengeluarannya kepada dana pelaburan Amerika Syarikat, EIG, dengan harga AS$4.8 bilion untuk meningkatkan peralihan tenaganya.

  Firma ekuiti persendirian yang berpangkalan di Washington, EIG memfokuskan pelaburan terutamanya pada tenaga dan infrastruktur di seluruh dunia.

  Perjanjian menyaksikan pilihan untuk menyenaraikan unit kepentingan penerokaan dan pengeluaran minyak mentah gas asli mulai 2026, tertakluk kepada keadaan pasaran yang menggalakkan, kata syarikat itu dalam satu kenyataan.

  “Dengan perjanjian ini, Repsol memajukan matlamat strategik 2025 untuk mempercepatkan peralihan tenaga perniagaannya”, tambah kenyataan itu.

  Seperti syarikat terbesar minyak dan gas Eropah yang lain, Repsol telah mendorong ke arah tenaga bersih sebagai tindak balas kepada tekanan yang semakin meningkat untuk mengurangkan pelepasan karbon pemanasan planet.

  Repsol mengumumkan pada penghujung tahun 2020 bahawa ia akan memperuntuk 18.3 bilion euro menjelang 2025 untuk mencapai pelepasan bersih sifar pada tahun 2050 dengan memberi tumpuan kepada tenaga boleh diperbaharui dan hidrogen hijau.

  Unit penerokaan dan pengeluaran minyak mentah dan gas asli Repsol mempunyai aset di 14 buah negara, menyasarkan pengeluaran 570,000 tong minyak sehari. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kim gesa pengeluaran senjata nuklear lebih besar

  PYONGYANG, 28 SEPT - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un menggesa peningkatan eksponen dalam pengeluaran senjata nuklear dan agar negaranya memainkan peranan yang lebih...