Restoran balang loceng bebas COVID-19

ISTANBUL – Melihat matahari terbenam yang menakjubkan di atas Golden Horn di sebuah restoran di kejiranan kuno Istanbul, pasangan dengan selesa menanggalkan penutup mulut dan hidung setelah memesan makan malam mereka.

Sebuah restoran kelas atas di Sutluce di pinggir bandar Eropah menjadikan para pelanggannya merasa santai di dalam zon selamat, yang kelihatan seperti balang loceng, dilindungi sepenuhnya dan dibasmi terhadap COVID-19.

“Pelanggan kami terlindung dan dilindungi dengan baik daripada koronavirus,” kata Cevdet Aysas, pemilik Restoran Turkce Meze, kepada media.

Ketika koronavirus mulai merebak di dunia pada bulan Mac lalu, Aysas mengemukakan idea ini untuk membuat beberapa zon yang berasingan sehingga orang dapat makan malam dalam suasana di mana mereka tidak akan bimbang tentang virus tersebut.

Restoran itu mencipta lapan zon persendirian dengan menggunakan bahan polikarbonat, jelas Aysas, mengatakan pasukannya kerap membasmi kuman melalui penjana ozon dan sinar ultra ungu. Sebotol cologne tradisional Turki dan pensanitasi tangan lain juga terdapat di setiap meja.

Gambar bertarikh 16 Jun 2020, menunjukkan pelanggan menanti makan malam mereka di zon selamat di sebuah restoran di Istanbul, Turki. – Xinhua
Pemandangan dalaman balang loceng sebagai zon selamat. – Xinhua

Pihak pengurusan juga memastikan interaksi antara pelanggan dan pelayan di tahap minimum. Pelanggan menekan butang ketika mereka ingin memanggil pelayan, yang semuanya dilengkapi dengan penutup mulut dan hidung, pelindung wajah dan sarung tangan.

“Tetamu kami wajib memakai penutup mulut dan hidung di tempat awam, tetapi mereka bebas di dalam zon ini,” kata Aysas.

Restoran ini hanya menerima pelanggan melalui sistem tempahan dalam talian, yang menawarkan slot waktu tiga jam dan di antara setiap tempahan, kakitangan akan melakukan kerja pembasmian kuman.

“Kedua-dua kementerian kesihatan dan kementerian dalam negeri Turki telah mengirimkan surat pekeliling ke fasiliti yang beroperasi di sektor makanan dan minuman, yang menetapkan peraturan dan langkah berjaga-jaga terhadap koronavirus,” lanjut Aysas.

“Pihak berkuasa sentiasa mengawasi restoran dan dapur kami,” kata Aysas.

Sementara itu, beberapa kafe dan restoran di seluruh kota mendapat kritikan kerana tidak mengikuti peraturan penjarakan sosial dengan cukup baik dan penuh sesak dengan orang ramai.

“Saya ingin mengisi borang aduan mengenai mereka,” kata Nilgun Iscan, seorang penduduk berusia 30 tahun.

“Lihatlah mereka, tidak memakai penutup mulut dan hidung, tidak ada aturan penjarakan sosial dan tidak ada peringatan kepada mereka,” sambung Iscan, menunjukkan balkoni sebuah kafe yang dipenuhi pelanggan berdampingan di kawasan Nisantasi di kota itu.

Pada awal bulan Jun, kerajaan Turki membenarkan restoran dan kafe dibuka semula sebagai sebahagian usaha normalisasi dari sekatan COVID-19.

Namun, sejak itu kes-kes koronavirus baharu mengalami kenaikan di seluruh negeri, memaksa pihak berkuasa untuk melaksanakan tindakan tambahan.

Turki pada Selasa lalu melaporkan 1,467 jangkitan dan 17 kematian baharu, menjadikan jumlah kes COVID-19 menjadi 181,298 dan jumlah kematian sebanyak 4,842. – Xinhua