Revolusi agriteknologi dalam penanaman durian

RAUB, MALAYSIA – Berdiri di kebun duriannya seluas 10 ekar di negeri Pahang, tengah Malaysia, Leong Pui Sam, yang menggelar dirinya Sam, berkata kerjasama dengan Regaltech dan Alibaba Cloud dalam pertanian pintar mengubah hidupnya.

“Pada zaman dahulu, tidak ada cara tepat untuk menentukan masa untuk menyuburkan pokok durian, ia bergantung pada pengalaman menanam kami,” beritahu Sam, seorang petani durian yang berpengalaman selama sembilan tahun, kepada Xinhua.

Sam menanam durian Musang King Malaysia yang terkenal, ‘raja buah-buahan’ berduri dengan bau dan rasa yang kuat.

“Kadang-kadang kami mempertaruhkan nasib jika kami dapat menuai durian yang berkualiti tinggi atau tidak, kerana faktor manipulasi yang tidak dijangka seperti cuaca benar-benar di luar kawalan kami,” katanya.

Sejak dia mengguna pakai sistem pertanian pintar yang dibangunkan bersama oleh Regaltech dan Alibaba Cloud pada 2020, Sam melihat peningkatan ketara dalam produktiviti tanaman dan ‘pertanian durian kini jauh lebih cekap dari segi kos dan masa dengan masa yang lebih singkat’

Terletak di Kuala Lumpur, ibu negara Malaysia, Regaltech ialah syarikat perkhidmatan teknologi pertanian digital yang pakar dalam pertanian pintar. Pada 2019, Regaltech bekerjasama dengan Alibaba Cloud China dalam membangunkan platform pintar berasaskan awan untuk perladangan durian.

Leong Pui Sam berbincang dengan Alex Ch’ng berdekatan dengan sistem pembajaan dan perairan pintar di ladang durian. – Xinhua

Foto dari sudut udara menunjukkan dusun durian yang dilengkapi dengan platform pintar berasaskan awan di Raub, Malaysia. – Xinhua

Alex Ch’ng, pengurus besar Regaltech, berkata bahawa nod sensor disediakan kepada petani, membantu mereka memantau keadaan tumbuhan tanpa perlu hadir secara fizikal di kebun.

Dengan mengumpul data melalui nod sensor di kebun dan menganalisis data seperti kekonduksian elektrik, PH, kelembapan tanah, cuaca, jadual pengairan pada awan mereka, platform pintar membantu menyediakan panduan profesional untuk penternakan dunia.

“Sistem pertanian pintar akan mencadangkan jika pengairan atau pembajaan diperlukan selepas menganalisis data daripada awan.

Kini, petani boleh meningkatkan produktiviti dan kecekapan mereka dengan mudah dengan membuat keputusan yang dipacu data yang tepat dengan bantuan daripada sistem pembajaan pintar yang dibangunkan oleh Regaltech dan Alibaba Cloud,” kata Alex.

Alibaba Cloud telah memasuki pasaran Malaysia kira-kira empat tahun. Jordy Cao, pengurus besar Alibaba Cloud Malaysia, menyatakan hasrat Alibaba dalam membantu lebih banyak perniagaan tempatan melakukan transformasi digital ke hadapan dengan teknologi China.

Cao berkata Malaysia mempunyai kelebihan geografi yang unik dalam perladangan durian.

Sebaliknya, beliau menyedari teknik pembajaan tradisional menghalang petani durian apabila mereka cuba meningkatkan pengeluaran bagi memenuhi permintaan pasaran.

“Alibaba Cloud berada di sini untuk merapatkan jurang, berharap teknologi pertanian pintar dapat membantu meringankan beban semua petani,” kata Cao.

Buah tropika berduri, terutamanya varieti Musang King premium dari Malaysia, telah mendapat permintaan di pasaran China kerana import makanan istimewa ini telah berkembang dengan stabil sejak beberapa tahun lalu.

Pada masa yang sama, teknologi lonjakan dari China telah melengkapkan petani Malaysia dengan penyelesaian digital berteknologi tinggi, pencapaian hasil kerjasama antara China dan negara-negara ASEAN.

“Pastinya kami akan mempunyai lebih banyak platform data besar untuk penanaman durian pada masa hadapan.

“Semua ‘data besar’ ini boleh dilihat sebagai sistem pemanduan yang membantu petani, membawa mereka ke masa depan Agritech,” kata Alex. – Xinhua