Rhea Chakraborty ditangkap

Pelakon Bollywood Rhea Chakraborty telah ditangkap kerana didakwa membeli dadah untuk bekas kekasihnya, pelakon Sushant Singh Rajput, yang membunuh diri hingga mencetuskan kehangatan media di India.

Rajput, 34, ditemui mati pada bulan Jun di apartmennya di Mumbai dengan polis mengatakan bahawa dia meragut nyawanya sendiri. Sebagai bintang dengan banyak filem hit, tercetusnya perilaku membunuh diri ini pada awalnya akibat perdebatan mengenai kesihatan mental dalam industri yang bernilai berbilion-bilion dolar.

Tetapi keluarga Rajput membantah laporan bahawa dia mengalami kemurungan dan menuduh Chakraborty, 28, mencuri wangnya dan mengganggunya. Dia dengan tegas menolak tuduhan itu.

Chakraborty ditangkap pada hari Selasa lalu. Polis juga telah menahan orang lain yang berkaitan dengan kes tersebut termasuk abangnya dan seorang anggota kakitangan rumah Rajput.

Agensi anti jenayah teratas di India, Biro Penyiasatan Pusat, telah menyiasat kematiannya sejak bulan lalu. Biro Pengawalan Narkotik (NCB) meneliti penggunaan ganja di kalangan artis.

Pelakon Bollywood Rhea Chakraborty telah ditangkap kerana didakwa membeli dadah untuk bekas kekasihnya, pelakon, Sushant Singh Rajput. – Agensi

“Kami akan menentang petisyen jaminan” untuk semua suspek, kata Pengarah NCB Mutha Ashok Jain kepada wartawan. Pelakon itu telah direman di bawah tahanan kehakiman sehingga 22 September.

Siasatan ini telah menjadi berita utama selama berbulan-bulan, dengan media mengikuti dengan teliti tuduhan bolak-balik antara keluarga Rajput dan Chakraborty.

Beberapa selebriti termasuk pelakon Sonam Kapoor dan pengarah Anurag Kashyap menuduh saluran TV melakukan ‘pemburuan’ terhadap Chakraborty.

Dilahirkan di negara bagian timur Bihar, Rajput berhenti dari pengajian kejuruteraan untuk melanjutkan karier dalam bidang lakonan dan tarian.

Dia menjadi bualan hangat pada 2013 dengan sebuah filem tentang kriket, cinta, dan politik yang mendapat pujian di festival filem Berlin.

Dia juga dipuji untuk penggambaran wira kriket India Mahendra Singh Dhoni dalam biopic hit 2016.

Dalam satu wawancara dengan AFP tahun itu, Rajput berbicara tentang perasaan yang dialami ketika menjalani penggambaran filem itu, yang menggambarkan keperitan yang diderita oleh Dhoni ketika teman wanita pemain kriket itu meninggal.

“Setelah kami melakukan persiapan, di kepala saya adalah dia dan semua yang berlaku sebenarnya mempengaruhi saya,” katanya. – AFP