Ribuan kandas ribut salji landa Istanbul, Athens

ISTANBUL, 25 JAN – Kru penyelamat di Istanbul dan Athens hari ini bergelut membersihkan jalan-jalan yang terhenti selepas perenggan dingin besar-besaran dan ribut salji melanda sebahagian besar Turki dan Greece, mengakibatkan ribuan orang dan kenderaan di kedua-dua bandar terkandas semalaman dalam keadaan sejuk beku.

Lebuh raya dan jalan raya di dalam dan sekitar Istanbul terhalang hari ini selepas ribut melanda bandar kira-kira 16 juta orang yang terbentang antara Eropah dan benua Asian itu – menyaksikan timbunan salji lebih daripada 80 sentimeter di beberapa kawasan.

Pasukan penyelamat bekerja semalaman untuk membersihkan jalan dan lebuh raya bersalji, namun kenderaan yang diabaikan pemiliknya menghambat usaha mereka. Gabenor Istanbul, Ali Yerlikaya menggesa pemandu kembali ke kenderaan mereka dan mengalihkannya. Sebahagiannya kembali dengan penyodok untuk mengeluarkan kenderaan mereka daripada timbunan salji, lapor agensi berita swasta, DHA.

Manakala di Athens, kru penyelamat masih cuba membebaskan sekitar 200-300 pemandu terperangkap di lebuh raya utama yang meng-hubungkan Athens dan lapangan terbang utama Greece.

Tentera dikerahkan semalaman bagi menghantar makanan dan air kepada mereka yang terperangkap serta membantu membebaskan seramai orang mungkin.

Pusat Penyelarasan Bencana Istanbul (AKOM) mengatakan sistem tekanan rendah Iceland merupakan punca perenggan dingin dan menjangkakan ia menjejaskan kebanyakan negara.

Manakala Menteri Dalam Begeri Turki, Suleyman Soylu mengatakan salji dalam dan sekitar Istanbul akan berterusan sehingga Khamis dan menggesa orang ramai tidak keluar menggunakan kenderaan peribadi kecuali perlu.

Pihak berkuasa juga menggantung penerbangan di Istanbul – di mana bumbung sebuah kemudahan kargo runtuh kerana tidak mampu menampung berat salji yang turun kelmarin – atas kebimbangan keselamatan. Penerbangan terhad disambung lewat petang ini. –AP

Kereta dan trak yang ditinggalkan di jalan raya utama di Istanbul kelihatan dilitupi salji, 25, Januari. Kru penyelamat di Istanbul dan Athens bergelut membersihkan jalan dan lebuh raya yang terhenti akibat salji dan ribut salji di Turki dan Greece, mengakibatkan ramai yang terkandas. – AP