Ribuan lagi dipindahkan akibat kebakaran hutan

LOS ANGELES, 20 Julai – Satu kebakaran, yang dikodkan sebagai ‘Detwiler Fire,’ merebak ke kawasan seluas 45,000 ekar kelmarin di luar Taman Negara Yosemite, menyebabkan pemindahan 4,000 penduduk.

Kebakaran itu bermula Ahad berhampiran Lake McClure dan hanya 7 peratus kawasan yang terlibat dalam kebakaran itu, menurut Jabatan Perhutanan dan Perlindungan Kebakaran California (CAL FIRE).

Lebih 2,200 anggota bomba bersama-sama dengan anggota lainnya dari bandar California Selatan Lompoc sedang bergelut memadamkan api kebakaran.

Kira-kira 4,000 orang telah dipindahkan di bawah keadaan kecemasan yang dikeluarkan oleh Gabenor California Jerry Brown Selasa, termasuk seluruh bandar Mariposa, beberapa batu di barat taman itu, 440 kilometer ke utara ke Los Angeles.

Sebuah kapal tangki udara menjatuhkan bahan perencat ketika memadamkan api kebakaran berhampiran Mariposa, Calif., kelmarin. – AP
Sebuah kapal tangki udara menjatuhkan bahan perencat ketika memadamkan api kebakaran berhampiran Mariposa, Calif., kelmarin. – AP

Klip video yang disiarkan oleh FOX 13 menunjukkan bahawa pusat bandar Mariposa daripada 2,000 penduduk dengan bangunan kayu berabad-abad lamanya, kosong kecuali untuk anggota bomba dan pekerja kecemasan lain. kebakaran sengit kelihatan di cerun kira-kira satu batu.

“Anda tidak dapat melihat matahari di langit yang penuh dengan abu,” kata Tony Munoz, penjaga sekolah yang antara mereka yang dipindahkan dari Mariposa kepada FOX 13.

Taman Negara Yosemite masih dibuka, kata jurucakap taman Scott Gediman pada hari Rabu, tetapi kebakaran menutup salah satu daripada beberapa jalan ke taman itu.

Selain itu, disebabkan asap berat dari ‘Detwiler Fire’ satu amaran kualiti udara dikeluarkan Rabu untuk kawasan Reno-Sparks di negeri Nevada, lebih dari 150 batu (241 kilometer). – Xinhua