Ribuan orang dipindahkan, kebakaran hutan di selatan Perancis

MARSEILLE, 5 OGOS – Kira-kira 2,700 orang telah dipindahkan, beberapa di antaranya menggunakan kapal, untuk menyelamatkan diri dari kebakaran hutan yang semakin merebak hari ini di kawasan berhampiran bandar Marseille di selatan Perancis, kata para pegawai.

Kira-kira 1,800 anggota bomba sedang bergelut memadam api, yang meletus pada petang kelmarin dan dimarakkan lagi angin kencang.

Kebakaran telah memusnahkan sekitar 1,000 hektar (2,500 ekar) tumbuh-tumbuhan dan mengancam kawasan perumahan dan perkhemahan berhampiran pantai, kata pihak bomba.

“Tidak ada korban jiwa dilaporkan, tetapi kerosakan material masih harus dinilai,” katanya.

Api belum terkawal, tetapi angin kencang dijangka akan tiba. Lapan tapak perkhemahan berhampiran bandar Martigues, di mana api meletus dan Sausset-les-Pins telah dipindahkan sebagai langkah keselamatan, kata pihak bomba. Sebilangan pelancong di lokasi dibawa dengan kapal dan dijaga oleh pihak berkuasa tempatan.

Rumah jagaan orang tua juga dipindahkan. Kebakaran kedua di wilayah yang sama berlaku berhampiran taman perindustrian, dan melanda 120 hektar, merosakkan sebuah rumah dan beberapa perniagaan. –AFP