Sunday, September 24, 2023
22.3 C
Brunei

  -

  Taufan Mawar bawa hujan lebat, risiko tanah runtuh ke Jepun

  NAHA, 2 JUN – Ribut Tropika Mawar yang melemah membawa hujan lebat ke pulau-pulau utama di selatan Jepun, hari ini, selepas melepasi kepulauan Okinawa dan menyebabkan beberapa orang cedera.

  Penduduk di kawasan terdedah diberi amaran tentang potensi banjir dan tanah runtuh, dan berpuluh-puluh penerbangan tempatan dibatalkan untuk hari ini.

  Di Okinawa, angin kencang terus bertiup dan lapan orang cedera. Seorang wanita tua yang terjatuh mengalami kecederaan kepala yang serius di bandar Nishihara, tetapi kecederaan lain adalah ringan.

  Sebelum dipanggil taufan super, Mawar mempunyai angin bertiup sehingga 90 km/jam (56 batu/jam) ketika ia bergerak ke timur Okinoerabujima merentasi Lautan Pasifik, kata Agensi Meteorologi Jepun.

  Walaupun kerosakan angin adalah terhad di Okinawa, udara panas dan lembap daripada ribut tropika semakin menggiatkan hujan bermusim, mengancam banjir dan tanah runtuh, kata agensi meteorologi.

  Hujan sehingga 35 sentimeter (1.1 kaki) diramalkan dalam tempoh 24 jam seterusnya hingga pagi Sabtu. Agensi itu mengeluarkan amaran banjir dan banjir lumpur di bahagian barat daya Jepun, mengingatkan penduduk berhampiran sungai dan lereng bukit supaya berhati-hati. – AP

  Orang ramai berjalan dalam hujan lebat di Kochi, selatan Jepun pada hari ini (2 Jun 2023). – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...