Rice tersingkir daripada kelayakan Piala Dunia

LONDON, 11 NOV – Pemain tengah West Ham, Declan Rice telah disingkirkan daripada pasukan England untuk kelayakan Piala Dunia yang penting atas sebab menghidapi penyakit tertentu.

Rice akan terlepas perlawanan England menentang Albania dan San Marino kerana mereka ingin memastikan kelayakan ke Piala Dunia tahun depan di Qatar.

“Declan Rice telah dikeluarkan daripada pasukan England. Setelah tidak dapat berlatih kerana sakit sejak melaporkan diri di St. George’s Park, pemain tengah itu telah kembali ke West Ham United dan tidak akan bermain dalam kelayakan Piala Dunia FIFA yang akan datang,” menurut kenyataan FA.

“Tiada penambahan kepada pasukan yang dirancang buat masa ini. Mason Mount dan Luke Shaw masih belum bergabung dengan kumpulan dan terus dinilai berikutan pembedahan gigi dan gegaran otak masing-masing.”

Pengurus England, Gareth Southgate telah pun terjejas dengan penarikan diri pemain penyerang Manchester United, Marcus Rashford dan pemain tengah Southampton, James Ward-Prowse kerana masalah kecergasan.

Pemain tengah Arsenal, Emile Smith Rowe telah dimasukkan ke dalam pasukan untuk panggilan senior pertamanya selepas Rashford dan Ward-Prowse menarik diri. – AFP

Aksi pemain West Ham, Declan Rice mengawal bola dalam perlawanan Kumpulan H Liga Europa menentang Genk pada 4 November. – AP