Risau tanah susur jejas rumah

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 19 JAN – Hujan lebat berterusan kebelakangan ini, bukan sahaja mengakibatkan banjir kilat di beberapa kawasan malah tanah susur turut dilaporkan oleh penduduk.

Pemilik sebuah rumah di STKRJ Kampung Tungku Katok A telah melaporkan kejadian tanah susur yang berlaku di belakang rumahnya yang semakin hari semakin teruk berikutan hujan turun beberapa hari kebelakangan ini.

Menurut tuan rumah, tanah susur telah menyebabkan separuh longkang tertutup oleh tanah dari bukit yang terturun dan retak.

Tanah susur tersebut membuatkan beliau berserta keluarga berasa risau kerana jika dibiarkan dalam tempoh yang lama, dikhuatiri ia menjejaskan bukan sahaja pagar, tetapi juga rumah beliau.

Menurutnya, beliau telah membuat aduan pertama mengenai masalah berkenaan pada 8 Februari 2018 dan aduan kedua pada 6 Januari tahun ini namun, katanya, sehingga hari ini belum ada tindakan yang diambil.

“Disebabkan tanah susur itu, longkang-longkang di tiga buah rumah jiran juga tersumbat dan menakung air sehingga tidak dapat mengalir ke longkang besar, jelas pemilik rumah yang terjejas.

Sehubungan itu, beliau berharap agar pihak berkenaan dapat menangani perkara tersebut secepat mungkin memandangkan cuaca yang tidak menentu dengan kekerapan hujan serta banjir kebelakangan ini dikhuatiri memburukkan keadaan seperti yang berlaku dalam kejadian tanah susur di kawasan Tungku dan turut dikongsikan dalam media sosial hari ini.

Tanah susur yang telah menutup longkang sebuah rumah di STKRJ Kg Tungku Katok A.