Riska, si buaya jadi anak angkat

KALIMANTAN, 16 JUN – Pelik, tapi benar. Seorang lelaki di Bontang, Kalimantan Timur, Indonesia memilih seekor buaya sebagai anak angkatnya sejak pertama kali ditemuinya di muara sungai Guntung, Bontang, 14 tahun lalu.

Lelaki dikenali sebagai Pak Ambo, 56, menamakan buaya betina sepanjang empat meter itu sebagai Riska, yang sering menghampiri rumahnya dan diberinya makan setiap hari, menurut laporan portal Detiknews.

“Sekiranya Riska tidak datang dua hingga tiga hari, saya mencarinya. Saya sudah menganggapnya seperti anak saya sendiri,” katanya. Pak Ambo berkata, dia pertama kali menjumpai Riska di perairan kawasan tempatnya pernah bekerja. “Pada masa itu, panjang Riska hanya satu meter. Saya tidak perasaan Riska ikut pulang ke rumah. Tiba-tiba Riska muncul di tepi perahu.

“Lama kelamaan, saya berasa kasihan dan terus memberi makan hingga sekarang,” katanya yang memperuntukkan tiga ekor ayam untuk Riska. Menurut Pak Ambo, dia pernah meninggalkan Riska dua tahun. “Isteri saya sering melihat buaya itu mundar-mandir seolah-olah mencari saya dalam tempoh itu.

“Saya kemudian memutuskan untuk kembali ke Bontang bagi menjaga Riska dan tidak pernah diserang atau cedera,” katanya. – Agensi

Gambar tular Pak Ambo bersama buaya betina, Riska yang dianggapnya sebagai anak angkatnya. – Agensi