Monday, September 26, 2022
23.8 C
Brunei

Rizab persekutuan sedia tangani inflasi

-

WASHINGTON, 23 JAN – Rizab Persekutuan mempunyai senjata penentang inflasi yang sedia untuk digunakan dan apabila jawatankuasa dasar bank pusat AS bersidang minggu akan datang, tumpuan tidak akan tertumpu pada waktu penggunaannya tetapi lebih kepada berapa kali ia akan digunakan.

Dengan varian Omicron COVID-19 menambah ketidaktentuan ekonomi dan memarakkan lonjakan harga pengguna yang tidak pernah dilihat selama beberapa dekad, keputusan persekutuan pada hari Rabu akan diteliti untuk tanda-tanda pengawal selia akan mengambil langkah yang lebih agresif dalam membendung inflasi.

Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) penetapan dasar, yang membuka mesyuarat dua hari pada Selasa lalu, secara meluas dijangka mula menaikkan kadar faedah pada bulan Mac, walaupun beberapa ahli ekonomi menyatakan kemungkinan tindakan awal.

“Saya fikir ia adalah satu operasi pegangan dan bukannya mesyuarat yang hebat, tetapi Mac akan lebih menyeronokkan,” kata Ian Shepherdson, ketua ekonomi di Pantheon Macroeconomics, kepada AFP.

Hanya beberapa bulan yang lalu, pengerusi persekutuan, Jerome Powell dan pegawai atasan lain berhujah bahawa kenaikan mendadak dalam inflasi akan menjadi ‘sementara’, tetapi pendirian itu menjadi semakin goyah dengan setiap laporan data baharu menunjukkan harga meningkat hingga membabitkan banyak barangan, melangkaui kereta dan tenaga.

Menjelang akhir tahun 2021, penggubal dasar mengakui bahawa mereka telah tersilap mengira dan beralih, mengumumkan bahawa mereka bersedia untuk menangani inflasi secara berterusan. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas bot terbalik, ragut 24 jiwa

DHAKA, 25 SEPT – Sekurang-kurangnya 24 orang lemas manakala 24 lagi masih hilang selepas bot yang sarat membawa penganut Hindu terbalik di sebuah sungai...
- Advertisment -