RM50 juta untuk pelancongan, kebudayaan

KOTA SAMARAHAN, 24 SEPT – Sejumlah RM48,252,000 diperuntukkan bagi membiayai pelaksanaan cadangan 18 projek pembangunan pelancongan dan kebudayaan di Sarawak, kata Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Datuk Seri Nancy Shukri hari ini.

Beliau berkata antara projek tersebut adalah pembangunan kemudahan ekopelancongan di Taman Negara Santubong dan Taman Negara Kuching Wetland (KWNP) yang termasuk di bawah Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11).

“Pihak kerajaan juga komited untuk membantu membangunkan infra pelancongan khusus bagi pihak pengusaha inap desa seperti di Ba’ Kelalan, Santubong, Sarikei, Padawan, Kuala Sibuti dan Kampung Mendalam,” katanya semasa berucap sempena lawatan kerja di Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) di sini.

Menurutnya cadangan projek bagi Sarawak itu adalah di bawah peruntukan penyelenggaraan kemudahan pelancongan, pemuliharaan dan pemeliharaan tapak dan bangunan tahun 2020. – Bernama

Menteri Pelancongan Kesenian dan Kebudayaan Datuk Seri Nancy Shukri bersama Naib Canselor Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) Prof Datuk Dr Mohamad Kadim Suaidi melawat prasarana yang terdapat di universiti sempena Lawatan Kerja Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya ke Unimas. – Bernama