Robles lakukan latihan di rumah untuk kekal cergas

MIAMI, 26 MAC – Kapten Inter Miami, Luis Robles tidak pernah membayangkan beberapa bulan pertamanya di Florida Selatan akan menjadi seperti ini.

Dua minggu lalu, penjaga gol veteran Major League Soccer (MLS) itu telah bersedia untuk memimpin kelab baharu David Beckham itu untuk perlawanan pertamanya.

Tetapi 48 jam sebelum perlawanan yang ditunggu-tunggu menentang LA Galaxy pada 14 Mac lalu, pandemik COVID-19 membawa dunia sukan Amerika Syarikat terhenti.

Ia telah meninggalkan Robles dan rakan sepasukannya tidak dapat berlatih dengan baik dan dalam kegelapan apabila musim dapat kembali.

Dengan kesemua kemudahan sukan MLS ditutup, Robles dan rakan sepasukannya dikehendaki membuat latihan di rumah untuk kekal cergas.

Penjaga gol, Luis Robles dari Inter Miami CF dan juga selaku kapten kelab semasa di Stadium Inter Miami CF di Fort Lauderdale, Florida. -AFP

“Ia adalah keadaan yang tidak pernah berlaku sebelum ini dan ia sangat sukar untuk mencari tempat untuk berlatih tetapi perkara yang paling penting adalah untuk terus mengikuti garis panduan daripada pegawai kesihatan,” kata Robles semasa panggilan persidangan semalam.

“Kita semua telah mencari masa untuk kekal cergas dengan latihan yang diberikan kepada kita. Kebanyakannya berjalan dengan baik.

“Anda boleh melakukan itu di rumah, saya tidak mempunyai peralatan angkat berat tetapi salah satu contoh yang digunakan ketika menghadapi latihan perlawanan adalah mengisi jus galon dan menggunakannya sebagai berat badan. Saya telah melakukan itu untuk beberapa latihan ia adalah cara yang kreatif untuk melakukan latihan.”

Robles masih dianggap bernasib baik, berbanding dengan beberapa rakan sepasukannya yang tinggal berdekatan dengannya tidak dapat melakukan seperti yang dibuatnya.

“Saya bukan seorang pelari,” katanya. “Tetapi berlari dengan beberapa orang kawan rapat membuat saya bermotivasi dan bertanggungjawab.

“Ia juga telah membantu saya bekerja sebahagian daripada permainan saya seperti ketahanan mental yang sering diabaikan sebagai penjaga gol.

Selama dua minggu yang lalu ini merupakan aspek latihan saya yang saya akan lihat untuk terus meningkat apabila kita kembali ke normal.”

Walau bagaimanapun, Robles menikmati dan menghabiskan masa bersama keluarga semasa rehat yang tidak dijangka ini. – AFP