Thursday, December 7, 2023
23.5 C
Brunei

  -

  Robot humanoid sudah ujud, namun adakah kita memerlukannya?

  PITTSBURG, 6 NOV – Membina robot yang menyerupai manusia dan berguna ialah impian kejuruteraan yang telah berlangsung selama beberapa dekad yang diilhamkan oleh fiksyen sains popular.

  Walaupun kegilaan kecerdasan buatan terkini telah mencetuskan satu lagi gelombang pelaburan dalam usaha membina humanoid, kebanyakan prototaip semasa adalah kekok dan tidak praktikal, kelihatan lebih baik dalam persembahan berperingkat berbanding dalam kehidupan sebenar. Itu tidak menghalang segelintir pemula daripada mengekalkannya.

  “Niatnya bukan untuk bermula dari awal dan berkata, ‘Hei, kami cuba menjadikan robot kelihatan seperti manusia,'” kata Jonathan Hurst, pengasas bersama dan ketua pegawai robot di Agility Robotics. “Kami cuba membuat robot yang boleh beroperasi di ruang manusia.”

  Adakah kita memerlukan humanoid? Hurst menyifatkan robot gudang Agility Digit sebagai berpaksikan manusia, bukan humanoid, satu pembezaan yang bertujuan untuk menekankan apa yang dilakukannya berbanding apa yang ia cuba jadikan.

  Apa yang dilakukannya, buat masa ini, ialah mengambil tong sampah dan mengalihkannya. Amazon mengumumkan pada bulan Oktober ia akan mula menguji Digit untuk digunakan di gudangnya, dan Agility membuka kilang Oregon pada September untuk menghasilkannya secara besar-besaran.

  Digit mempunyai kepala yang mengandungi kamera, penderia lain dan mata animasi, dan batang tubuh yang pada asasnya berfungsi sebagai enjinnya. Ia mempunyai dua tangan dan dua kaki, tetapi kakinya lebih seperti burung daripada manusia, dengan rupa lutut terbalik yang menyerupai haiwan yang dipanggil digitigrade seperti burung, kucing dan anjing yang berjalan di atas jari kaki dan bukannya dengan kaki rata.

  Pembuat robot saingan, seperti Figure AI, mengambil pendekatan yang lebih murni tentang idea bahawa hanya humanoid sebenar boleh menavigasi tempat kerja, rumah dan masyarakat yang dibina untuk manusia dengan berkesan. Rajah juga merancang untuk bermula dengan kes penggunaan yang agak mudah, seperti di gudang runcit, tetapi bertujuan untuk robot komersial yang boleh ‘diulang seperti iPhone’ untuk melaksanakan pelbagai tugas untuk mengambil alih kerja manusia apabila kadar kelahiran menurun seluruh dunia.

  “Tidak cukup orang yang melakukan pekerjaan ini, jadi pasaran adalah besar,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Figure AI, Brett Adcock.

  “Jika kita boleh mendapatkan humanoid untuk melakukan kerja yang manusia tidak mahu lakukan kerana terdapat kekurangan manusia, kita boleh menjual berjuta-juta daripada humanoid, berbilion mungkin.”

  Pada masa ini, bagaimanapun, firma Adcock tidak mempunyai prototaip yang sedia untuk pasaran. Diasaskan lebih setahun lalu dan selepas mengumpul berpuluh-puluh juta dolar, baru-baru ini ia mendedahkan video 38 saat Figure berjalan melalui kemudahan ujiannya di Sunnyvale, California. – AP

  Robot Agility Robotics, Digit melakukan gerak isyarat di pejabat syarikat itu di Pittsburgh. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...