Saturday, June 10, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Robot isi jawatan cef di China

  BEIJING – Seorang pemilik restoran bernama Hao telah menyiarkan iklan pekerjaan untuk cef secara dalam talian sejak beberapa bulan kebelakangan ini tetapi dia masih tidak dapat mengisi kekosongan itu walaupun menawarkan gaji bulanan sebanyak 10,000 yuan (AS$1,575).

  Situasi ini biasa berlaku di Harbin yang menempatkan perniagaan Hao, sebuah bandar di wilayah Heilongjiang di Timur Laut China.

  Menurut laman sesawang pekerjaan zhaopin.com, bilangan jawatan terbuka untuk cef di Harbin meningkat setiap hari. Dalam sebulan selepas cuti Festival Musim Bunga pada bulan Februari, industri perhotelan dan makanan tempatan menawarkan pekerjaan ketiga paling banyak di kalangan semua sektor, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 33.3 peratus.

  Laman sesawang itu mengatakan purata gaji bulanan seorang cef di Harbin ialah 4,500 yuan dan seorang yang berkemahiran tinggi boleh memperoleh lebih daripada 10,000 yuan. Walaupun begitu, majikan tidak dapat mencari pekerja yang sesuai. “Ramai cef lulus dari sekolah tempatan setiap tahun, tetapi biasanya sangat sedikit daripada mereka memilih untuk tinggal di Harbin,” kata Zhou Li, presiden Persatuan Kulinari Harbin.

  Untuk menangani kekurangan pekerja sedemikian, restoran telah beralih kepada robot katering, yang mendapat banyak tanda suka dalam talian semasa Sukan Musim Sejuk Olimpik Beijing 2022 yang baru berakhir.

  Robot memasak nasi claypot, hidangan Kantonis, di kantin hospital di Ezhou, wilayah Hubei. – ANN/China Daily

  Seorang pemilik restoran hotpot di Harbin memberitahu Zaker, sebuah laman sesawang berita, bahawa dia membeli tiga robot. Walaupun setiap satu berharga 20,000 hingga 30,000 yuan, ia serba boleh. “Ia boleh menghantar pinggan mangkuk dan hidangan, berkomunikasi dengan pelanggan dan menarik perhatian orang muda,” katanya, sambil menambah bahawa robot boleh bekerja sepanjang masa tanpa mengamuk, dan tidak memerlukan kenaikan gaji atau rehat. Setiap satu robot boleh mengisi peranan tiga pekerja, katanya.

  Di sebuah kantin di Institut Teknologi Harbin, terdapat pembuat mi robotik. Ia berfungsi sepantas tiga hingga lima tukang masak manusia.

  Pengeluar dan pembekal makanan sekolah yang berpangkalan di Harbin telah menggunakan peralatan automatik dalam pengeluaran mereka untuk sekian lama. Satu syarikat, dalam temu bual dengan Zaker, berkata kebanyakan tugas dilakukan oleh mesin yang mengikuti program tertentu. Masa memasak dikira untuk membuat hidangan rasa yang sama.

  “Perusahaan rangkaian katering berskala besar kini mengguna pakai operasi piawai dan diperkemas sedemikian, supaya produk mereka daripada roti kukus berinti, makanan rebus hingga malatang, sup Sichuan pedas dengan daging dan sayur-sayuran, boleh bersaing dengan permintaan dalam talian.

  “Operasi standard ini memastikan kualiti produk yang konsisten. Dan yang lebih penting, ia mengurangkan kekurangan pekerja yang dihadapi oleh industri katering dan mengurangkan kos pekerjaan,” kata Zhou.

  Menurut penyedia maklumat korporat Tianyancha, terdapat 12,762 syarikat di China yang mengkhusus dalam membangunkan, mengeluarkan atau mengedar robot katering. Daripada kebanyakan syarikat itu, 60 berada di Harbin.

  Orang dalam industri berkata robot katering masih di peringkat awal dan teknologi berkaitan tidak cukup matang. Tetapi dengan perkembangan sains dan teknologi, masa depan pasti akan menjadi pintar. Penyepaduan industri katering dan kecerdasan buatan tidak dapat dielakkan, tambah mereka.

  “Bagaimanapun, robot katering tidak boleh menawarkan lebih banyak perkhidmatan peribadi. Setiap pelanggan datang dengan pilihan mereka sendiri. Ada yang tidak mahu garam, dan ada yang tidak mahu bawang atau bawang putih,” kata Zhou.

  “Walaupun perusahaan katering bekerja keras dalam penyeragaman dalam beberapa tahun akan datang, cef berkemahiran tinggi masih menjadi asas bagi kejayaan semua perusahaan katering dan akan sentiasa terhad. Katering ialah industri perkhidmatan yang memberikan usaha yang besar kepada sumber manusia. Akibatnya, perkara yang paling asas ialah bakat. – ANN/China Daily

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jepun semak semula undang-undang

  TOKYO, 9 JUN - Jepun meluluskan undang-undang imigresen yang membenarkan kerajaan menghantar pulang pencari suaka yang gagal, walaupun mendapat tentangan daripada parti pembangkang dan...
  - Advertisment -