Robot pintar seperti haiwan kini boleh dimiliki

Anda kini boleh membeli salah satu robot seperti haiwan yang menyenangkan yang mungkin pernah anda lihat di laman video YouTube, anda boleh memilikinya selagi anda tidak merancang menggunakannya untuk membahayakan atau menakut-nakutkan sesiapa.

Boston Dynamics pada baru-baru ini mula menjual robot yang dipanggil Spot berkaki empat secara dalam talian dengan harga lebih kurang AS$75,000 setiap satu.

Robot tangkas boleh berjalan, menaiki tangga dan memerhatikan persekitarannya dengan kamera dan sensor yang terdapat dalam robot itu.

Tetapi orang yang membelinya secara dalam talian mesti bersetuju untuk membelinya tidak menggunakannya sebagai senjata mereka atau sengaja menggunakannya sebagai senjata, antara syarat lain.

“Matlamat utama bagi kami adalah memastikan orang mempercayai kepada robot,” kata Michael Perry, naib presiden syarikat itu untuk mengembangkan perniagaannya, ketika dalam wawancara bersama The Associated Press.

Robot Boston Dynamics, SpotMini ketika berjalan di bilik persidangan semasa acara robotik di Boston. Boston Dynamics pada 16 Jun mula menjual robot Spot berkaki empat secara dalam talian dengan harga AS$75,000 setiap satu. – AP
Robot Spot itu juga boleh digunakan seperti memantau lokasi pembinaan, memeriksa kemudahan tenaga dan taman dan mengadakan persembahan di taman tema. – AFP
Di Bangkok, robot-robot haiwan ini membantu menyemburkan pensanitasi tangan dalam usaha menghalang penularan wabak COVID-19. – AFP

“Seseorang mahu menggunakan Spot untuk memasuki rumah berhantu dan kami mengatakan tidak. Ini menjebak robot dalam konteks negatif.

“Terma dan syarat menyatakan bahawa Spot adalah robot yang luar biasa, tetapi tidak disahkan selamat untuk digunakan di dalam rumah atau dimaksudkan untuk digunakan berdekatan dengan kanak-kanak atau orang lain yang mungkin tidak menghargainya dan membahayakannya yang berkaitan dengan operasinya.”

Perry mengatakan jika pembeli melanggar syarat, syarikat boleh membatalkan jaminannya, menolak untuk memperbaiki robot tersebut dan tidak memperbaharui lesennya, yang akhirnya akan menyebabkan mesin itu dinyahaktifkan.

Boston Dynamics telah mengembangkan robotnya yang hebat melalui penyelidikan yang dibiayai oleh pusat ketenteraan selama beberapa dekad.

Syarikat Waltham, Massa-chusetts, kini mencari aplikasi komersial untuk pertama kalinya sejak ia ditubuhkan pada tahun 1992.

Syarikat itu mengumumkan tahun lalu bahawa ia akan memulakan pengeluaran besar-besaran Spot. Sebagai projek perintis, ia menyewakan lebih dari 150 robot itu untuk memilih pelanggan untuk kegunaan seperti memantau lokasi pembinaan, memeriksa kemudahan tenaga dan melakukan persembahan di taman tema.

Seorang manusia dapat mengawal robot tersebut dari jarak jauh dan dalam keadaan tertentu mereka dapat beroperasi secara automatik.

Robot Spot ini juga boleh berjalan selama kira-kira 90 minit sebelum mereka memerlukan pengisian semula atau mengecas semula. Dalam satu juruterbang baru-baru ini di Singapura, robot Spot dikerahkan di sebuah taman umum untuk menyiarkan pesanan yang telah dirakam yang meminta orang-orang untuk menjaga penjarakan sosial antara satu sama lain untuk mencegah penularan jangkitan COVID-19.

Ia juga digunakan untuk menemubual para pesakit di pusat trivia COVID-19 Hospital Boston dan Spot juga digunakan untuk memeriksa suhu badan para pesakit dan antara lain Boston Dynamics mengatakan penjualannya bertujuan untuk pengguna komersial dan industri dan robot itu hanya boleh dibeli di AS. – AP