Monday, February 6, 2023
22.7 C
Brunei

-

Robshaw yakin Jones mampu ‘gegarkan’ Australia

LONDON, 19 JAN – Chris Robshaw percaya Eddie Jones akan memberi ‘impak besar’ kepada pasukan ragbi Australia selepas mengambil alih tugas Wallabies buat kali kedua selepas dipecat oleh pasukan ragbi England.

Hanya beberapa minggu selepas pemecatannya berikutan keputusan yang teruk, jurulatih veteran, Jones kembali menerajui negara asalnya Australia, yang pernah menjadi bos mereka apabila mereka tewas di final Piala Dunia Ragbi 2003 kepada England di Sydney.

Bekas kapten Robshaw bermain di bawah Jones pada awal pengendalian pasukan England selama tujuh tahun itu tidak meragui keupayaannya untuk meningkatkan permainan Australia.

“Kami telah melihat komen Eddie bahawa Australia mungkin akan bertemu England di suku akhir dan memberikan sedikit senyuman!,” kata Robshaw kepada pemberita kelmarin.

“Awda sentiasa mahu mendapatkan satu daripada bekas pasukan awda. Saya cukup pasti Eddie akan memberi impak yang besar.

“Apabila mana-mana jurulatih yang baik menggunakan set-up yang berbeza, ia merupakan berita buruk jika ia bukan pasukan awda.”

England mungkin hanya memenangi lima daripada 12 ujian mereka di bawah pengendalian Jones pada 2022 tetapi tahun-tahun awal pengendaliannya merupakan kejayaan yang tidak dapat dinafikan.

Mengambil alih tugas selepas England tersingkir di peringkat kumpulan di halaman sendiri pada Piala Dunia 2015, apabila beliau mengetuai pasukan itu ke Grand Slam Six Nations dan satu siri whitewash Australia sebagai sebahagian daripada rekod yang menyamai rekod 18 kemenangan ujian berturut-turut oleh pemain terkemuka negara kesatuan ragbi.

Robshaw, 36, berkata keupayaan Jones untuk mengangkat pasukan terus daripada pelantikannya tidak dapat ditandingi dalam pengalamannya. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -