Wednesday, June 7, 2023
27.9 C
Brunei

  -

  ROG Phone untuk gamer

  DILANCARKAN awal bulan ini, Asus ROG Phone adalah telefon pintar gaming
  pertama daripada jenama gaming Asus iaitu Republic of Gamers (ROG), yang dikatakan merupakan telefon pintar pertama di dunia didatangkan dengan sistem penyejukan ‘3D vapour-chamber’.

  ROG Phone juga mengetengahkan sensor sesentuh AirTrigger ultrasonik, rekaan berpusatkan pemain dengan port tepi dioptimumkan bagi mod landskap, paparan AMOLED dengan visual HDR, kadar segar semula 90Hz dan masa respons 1ms.

  Peranti ini menyaingi telefon pintar gaming BlackShark daripada Xiaomi serta Razer Phone.

  Tarikan utama Asus ROG Phone adalah SoC Qualcomm Snapdragon 845 direka khas berkelajuan sehingga 2.96GHz di samping GPU Qualcomm Adreno 630 yang dioptimumkan bagi gaming.

  Naib Presiden Pemasaran Produk Qualcomm, Don McGuire menjelaskan, Platform Mudah Alih Snapdragon 845 dengan GPU Adreno 630 yang dioptimumkan bagi gaming direka bagi kelajuan, meminimumkan ‘thermal throttling’ dan memaksimumkan kecekapan bateri jadi pengguna boleh bermain lebih lama.

  Tambahnya lagi, Snapdragon 845 dihasilkan untuk memberikan pengalaman gaming yang tiada tandingannya, menyokong prestasi luar biasa, grafik yang pantas dan lancar serta kelajuan Gigabit sama ada pada LTE atau 802.11ad Wi-Fi.

  Menarik untuk dikatakan, ROG juga telah bekerjasama dengan Garena, pemaju permainan ‘Free Fire’ bagi ROG Phone.

  Bagi spesifikasinya, Asus ROG Phone menggunakan ROG Gaming UI dan menampilkan paparan AMOLED full-HD+ (1080×2160 piksel) 6 inci dengan skrin 90Hz dan masa respons 1ms.

  Syarikat berkenaan juga menekankan mengenai gamut warna DCI-P3 108.6 peratus dan nisbah kontras 10000:1.

  Seperti yang telah disebutkan, ia dikuasakan pemproses Qualcomm Snapdragon 845 dengan GPU Adreno 630 yang dioptimumkan bagi gaming. Selain itu, ia didatangkan dengan RAM 8GB dan storan dalaman 512GB.

  Daripada segi optik, peranti ini dilengkapi dua kamera belakang, sensor 12MP dan 8MP, manakala itu di depan terdapat kamera selfie 8MP.

  Pilihan sambungannya termasuk Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac/ad, Bluetooth 5.0, GPS, AGPS, Glonass, port USB Type-C, NFC dan jek 3.5mm. Sensor-sensornya pula termasuk akselerometer, sensor cahaya ambien, kompas, giroskop, sensor kedekatan dan sensor AirTrigger ultrasonik.

  Ia disokong dengan bateri 4000mAh yang menjanjikan tujuh jam masa bermain menggunakan WiFi. Syarikat berkenaan mendakwa, baterinya mampu mengecas sehingga 60 peratus dalam masa 33 minit. Peranti ini mempunyai dimensi 158.8×76.2×8.6mm dan berat 200g.

  Di samping sistem penyejukan ‘vapour-chamber’ GameCool, Asus ROG Phone juga didatangkan bersama AeroActive Cooler yang boleh ditanggalkan bagi penyejukan tambahan.

  ROG Phone juga didatangkan dengan pilihan TwinView Dock bagi mod dua skrin, Mobile Desktop Dock bagi gaming gaya desktop dan alat kawalan Gamevice dengan WiGig Dock menggunakan WiFi 60GHz bagi permainan skrin
  besar.

  Ciri lain termasuk pencahayaan Asus Aura RGB, sokongan Aura Sync dan teknologi ASUS HyperCharge.

  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  NZ ambil tindakan penggunaan vape

  WELLINGTON, 6 JUN - New Zealand akan mengambil tindakan tegas terhadap penggunaan vape atau rokok elektronik untuk melindungi golongan mudanya, umum Menteri Kesihatan Ayesha...
  - Advertisment -