Roger Federer keluar dari kejohanan sehingga 2021

PARIS, 12 JUN – Juara Grand Slam dua kali, Roger Federer, kelmarin berkata dia akan diketepikan sehingga 2021 setelah menjalani pembedahan lutut keduanya dalam masa beberapa bulan.

Pemain Switzerland yang berusia 38 tahun itu mengatakan bahawa dia memerlukan pembedahan arthroscopic susulan setelah menjalani prosedur serupa pada bulan Februari lalu.
Federer, yang memenangi Grand Slam terakhirnya di kejohanan Terbuka Australia 2018, mengatakan dia “mengalami kesukaran sepanjang tempoh pemulihan awalnya”.

“Saya merancang untuk meluangkan masa yang diperlukan agar saya 100 peratus bersedia untuk bermain di tahap yang terbaik,” kata pemain berusia 38 tahun itu dalam satu kenyataan di laman Twitter.

“Saya akan merindui semua peminat saya dan jelajah kejohanan ini tetapi, saya tidak sabar-sabar untuk melihat semua orang kembali mengambil bahagian dalam jelajah tenis pada awal musim 2021.”

Pengumuman itu kemungkinan akan memperbaharui spekulasi mengenai persaraan bagi Federer, yang memegang rekod gelaran perseorangan Grand Slam lelaki. – AFP

Reaksi Roger Federer semasa perlawanan separuh akhir perseorangan lelaki dalam kejohanan Terbuka Perancis 2019 The Roland Garros di Paris. Pemegang rekod tunggal Grand Slam lelaki, Roger Federer mengatakan bakal menjalani pembedahan di lutut kanannya. – AFP