Roglic juara perlumbaan Jelajah Perancis

ORCIERES-MERLETTE, 2 SEPT – Pelumba pilihan Primoz Roglic memenangi peringkat keempat Jelajah Perancis semalam, namun gagal menggugurkan mana-mana pencabar utamanya dalam proses itu, termasuk pemimpin keseluruhan Julian Alaphilippe.

Pada hari perlumbaan, Roglic menduduki tempat ketiga keseluruhan di belakang Alaphilippe dan Adam Yates apabila dia menewaskan rakan senegara Slovenia Tadej Pogacar dalam perlumbaan 160.5 kilometer ke garisan penamat yang terletak 1,850 meter atas paras laut.

Peringkat Alps itu telah digelar sebagai saat di mana prestasi sebenar pesaing akan didedahkan dan di sini juga pada 1971 pelumba Sepanyol Luis Ocana menewaskan Eddy Merckx sebanyak sembilan minit.

Tidak ada ciri seumpama itu yang dilihat semalam, tatkala asakan dan kedudukan dalam kilometer terakhir pendakian 7.1 km ke Orcieres-Merlette – pada cerun 6.7 peratus – berakhir dengan 16 pelumba menamatkan perlumbaan pada masa yang sama, dengan tiga pelumba teratas mencatat bonus masa 10, enam dan empat saat.

Senjata utama yang digunakan oleh Roglic adalah kekuatannya dan sementara dia menggunakannya untuk menang, juara bertahan Egan Bernal dan pelumba Perancis Thibaut Pinot juga mengekalkan kedudukan.

“Ia adalah hari yang agak sukar dan ia adalah kemenangan yang manis,” kata bekas pelompat ski Roglic, yang telah mengekalkan profil rendah sejak satu kemalangan mendorongnya disingkirkan daripada Criterium Dauphine pada bulan lalu sebelum peringkat final meskipun mendahului perlumbaan.

“Saya rasa lebih bersemangat setiap hari, tidak sama berbanding sebelumnya tetapi saya melihat pada peringkat dua bahawa saya masih boleh menunggang basikal,” tambah Roglic, yang terpaksa mengejar Alaphilippe selepas mencatat prestasi hebat pada Ahad. – AFP

Reaksi pelumba Slovenia Primoz Roglic ketika melintasi garisan penamat untuk memenangi peringkat keempat Jelajah Perancis pada 1 September 2020. – AP