Tuesday, October 4, 2022
22.9 C
Brunei

Roglic terpaksa tarik diri

-

MADRID, 7 SEPT – Harapan Primoz Roglic untuk mencatat kemenangan keempat berturut-turut dalam Vuelta berakhir selepas mengalami kecederaan akibat terjatuh, menyaksikan dia menarik diri daripada perlumbaan sebelum ke peringkat ke-17.

“Malangnya, Roglic tidak akan berada pada permulaan peringkat 17 akibat kemalangan semalam,” menurut perkongsian daripada pasukan Jumbo-Visma di Twitter hari ini.

“Semoga cepat sembuh, juara! Terima kasih atas semua detik indah di Vuelta ini. Awda mempunyai untuk bercita-cita tinggi untuk hari-hari terakhir, tetapi malangnya ia tidak sepatutnya berlaku.”

Pelumba Slovenia berusia 32 tahun itu bersedih apabila dia melancarkan serangan lewat pada peringkat per-lumbaan kelmarin, berharap untuk mengambil catat masa tambahan dalam pecut untuk merapatkan jurang dengan pendahulu, Remco Evenepoel.

Tetapi 100m dari garisan penamat Roglic, juara bertahan tiga kali, melencong dan jatuh kuat.

Aksi Primoz Roglic dari pasukan Jumbo-Visma bersaing semasa peringkat percubaan masa individu perlumbaan berbasikal La Vuelta antara Elche dan Alicante, timur Sepanyol, Selasa, 30 Ogos 2022. – AP

Dia masih melepasi garisan tetapi jelas kesakitan, sebelum melutut selepas dia turun dari basikalnya.

Roglic, yang juga menarik diri dari Tour de France tahun ini akibat terjatuh, mencatat masa 1 minit 26 saat di belakang Evenepoel dengan perlumbaan yang dijangka tamat pada Ahad.

Saingan terdekat Evenepoel kini ialah Enric Mas dari Sepanyol, yang perlu membuat 2 minit 1 saat.

Perlumbaan peringkat hari ini adalah perjalanan yang mencabar sejauh 162.3 kilometer yang berakhir di atas tinggi di Biara Tentudia. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Utara lancar peluru berpandu balistik keempat

SEOUL, 2 OKT – Korea Utara melancarkan dua peluru berpandu balistik kelmarin, menjadikan keseluruhan empat pelancaran minggu ini oleh negara bersenjata nuklear itu. Ujian itu...
- Advertisment -