Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  Roku kurangkan kira-kira 10% daripada tenaga kerjanya

  CALIFORNIA, 7 SEPT – Roku mengurangkan kira-kira 10 peratus daripada tenaga kerjanya, atau 360 orang, dan ia akan mengehadkan pengambilan pekerja baharu kerana ia mengurangkan kos untuk membendung beberapa siri kerugian suku tahunan.

  Platform penstriman itu juga berkata dalam pemfailan kawal selia pada kelmarin bahawa ia menjangkakan pendapatan suku ketiga diselaraskan antara AS$835 juta dan AS$875 juta, yang jauh lebih baik daripada AS$828.6 juta yang diunjurkan oleh Wall Street, menurut penganalisis yang ditinjau oleh FactSet.

  Saham Roku, yang telah meningkat dua kali ganda sejak awal tahun, berakhir kelmarin naik kira-kira 3 peratus.

  Roku Inc. menjangkakan caj penstrukturan semula sebanyak AS$45 juta hingga AS$65 juta berkaitan dengan pemberhentian kerja. Caj itu kebanyakannya termasuk kos pemecatan dan faedah, dengan majoriti caj dijangka berlaku pada suku ketiga fiskalnya.

  Syarikat itu juga menjangkakan caj penjejasan sebanyak AS$160 juta hingga AS$200 juta pada suku ketiganya kerana ia menyatukan beberapa pejabat. Caj kemerosotan nilai sebanyak AS$55 juta hingga AS$65 juta dijangkakan untuk mengalih keluar kandungan berlesen dan dihasilkan tertentu sedia ada daripada perkhidmatan kendalian Roku pada platform penstriman TVnya.

  Syarikat yang berpangkalan di San Jose, California itu mempunyai 3,600 pekerja sepenuh masa di 14 negara pada 31 Disember 2022, menurut laporan tahunannya.

  Roku menjangkakan pemberhentian kerja kebanyakannya selesai menjelang penghujung suku keempat fiskalnya.

  Selepas rentetan suku yang menguntungkan semasa wabak, Roku telah mencatatkan beberapa kerugian suku tahunan yang bermula pada 2022.

  Syarikat itu berkata pada akhir Julai, apabila ia mencatatkan kerugian AS$107.6 juta, bahawa pengiklanan televisyen tetap diredam di seluruh industri, tetapi ia berada di tempat yang baik untuk mempercepatkan pertumbuhan apabila pengiklanan pulih.

  Industri teknologi mengalami gelombang pemberhentian selepas pengambilan pekerja menjadi terlalu sibuk semasa wabak. – AP

  Roku memotong kira-kira 10 peratus pekerjanya, atau 360 orang, kerana syarikat penstriman itu berusaha membendung kerugian. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...