Ronaldinho tertipu dan tidak bersalah

ASUNCION, 6 MAC – Bekas bintang bolasepak Brazil, Ronaldinho dan adiknya ‘tertipu’ dan tidak akan menghadapi pendakwaan kerana melakukan perjalanan ke Paraguay atas dokumen palsu, kata pegawai semalam.

Pendakwa raya Federico Delfino berkata beliau telah mencadangkan supaya tidak mengejar Ronaldinho dan adiknya Roberto de Assis Moreira.

“Tetapi dengan syarat mengakui melakukan jenayah yang mereka dituduh, dalam kes ini penggunaan dokumen palsu,” katanya.

Peguam Ronaldinho sebelum ini menafikan bahawa dia dan adiknya telah menggunakan pasport palsu untuk memasuki Paraguay.

“Kami terus menuduh beberapa orang,” kata Delfino kepada media. ‘Ronaldinho dan adiknya, Roberto memberikan maklumat yang relevan kepada siasatan’ dan kemudiannya dikeluarkan dari kes itu.

Bekas pemain bintang Brazil, Ronaldinho meninggalkan pejabat Pendakwaan Asuncion selepas mengisytiharkan kemasukannya yang tidak teratur ke negara itu, di Asuncion, Paraguay. – AFP

Mereka berdua bertindak dengan ‘baik hati’ dalam memberikan keterangan dan dokumen-dokumen kepada pegawai Paraguay yang dipalsukan, katanya.

“Maklumat yang mereka sediakan sangat berguna untuk siasatan organisasi jenayah yang mengeluarkan dokumen palsu,” katanya.

Pihak berkuasa Brazil menarik balik pasport Ronaldinho pada November 2018 selepas dia gagal membayar denda AS$2.5 juta atas kerosakan alam sekitar yang berlaku semasa membina sebuah hartanah di Porto Alegre, di selatan Brazil.

Pemenang Piala Dunia dan adiknya telah disiasat selama lebih dari tujuh jam oleh pendakwa di Asuncion.

Ronaldinho telah dijemput ke ibu kota Paraguay untuk memberi dana kanak-kanak yang memerlukan dan mempromosikan buku baharunya.

Ronaldinho, berusia 39 tahun itu dan adiknya pergi ke pejabat pendakwa pagi hari bersama peguam Paraguay, Adolfo Marin.

“Mereka membuat keputusan secara sukarela untuk tinggal dan menyerahkan diri kepada siasatan pendakwa raya,” kata Marin. – AFP